Tuesday, December 04, 2007

Sapa fiq? Apa buktinya?

Aku terdengar lagu ni kat corong radio…
Senikata amat halus dan dalam, tapi simple...
Ntah sapa penyanyi nye..fiq ? fiq who? fiq mentor ? apa tu?
Aku google…jumpa ‘3 malam tanpa bintang’..tgk lirik..eh ? bukan yang ni ..
Carik lagi….
Dan akhirnya jumpa liriknye…
Memang ada (double meaning) kalau kita fikir hanya utk Allah…


Keluh kesah di hadapan Allah…
Hati inginkan keredhaanNya, tapi
Hati amat payah dipujuk untuk mencintaiNya

Degil kerana pengaruh sebaya
Degil kerana environment keluarga
Degil kerana rakan ketawa

Degil kerana perasan esok masih ada.

Angkuh untuk berubah kerana belum ‘merasa’
Andai tahu esok akan mati…adakah kelakuan kita masih sama?
Masalahnya..tahukah kita bila kita akan dipanggilNya?

Jangan main2 brada..dan sista..


Bukti - Fiq (ada tukar 3 - 4 perkataan je)

Dalam lembah yang gelita
Tak nampak wajah
Apatah nak ku melangkah (utk bersiar-siar di syurga)
Merangkak pun payah (usaha mendapatkan Allah semasa di dunia amat jarang sekali)

Percik api menyala
Bagai satu petanda
Jauh mana kan aku damba

Dalam jiwa yang cedera
Tak nampak cinta
Apatah nak ku gembira (di syurga)
Tersenyum pun paksa (senyum hanya kerana Allah semasa di dunia)

Bibit kasihmu Yang Esa
Susah mana pun aku
Akan menyusurinya (bantulah aku yang amat lemah)
Oh...

(korus)
Airmata tak dapat ku tahan
Mengalir lesu dalam kalbu
Dingin lalu membeku
Menjadi bukti luhur niatku

Dalam hidup yang gelora
Tak nampak dosa (merasakan dosa sikit)
Apatah nak bercinta (konon kata sayang pada Allah)
Merindu pun dera (hati, mulut dan kelakuan serupa tak ingat langsung kat Allah)

Kerdip sinar di mata
Bagai satu petanda
Sukar mana kan aku puja (Memang nak Allah betul2…cumaa……tak kuat – maybe tak cukup kuat berusaha/berkorban)
Oh...

(ulang korus)

Hanya kepadaMu
Tinggal harapan Kasih
Buat diri ini
Kembali bertaqwa

(ulang korus)

Oh...
Menjadi bukti luhur niatku
Oh...
Menjadi bukti luhur niatku

1 comment:

kamel said...

fiq penah terkena panggilan hangit
kat hot.fm. haha