Thursday, January 03, 2008

Bila Iman nak meningkat? Bila......?

Assalaamu'alaikum Warahmatullah kepada sesiapa yang membaca.

Kawan-kawan saya
Atau bukan kawan-kawan saya
Yang juga saudara saudara seislam saya
Yang juga seperti saya – hamba abdi Allah, yang akan dipertanggungjawabkan – bagaimana kita semua menghabiskan masa di dunia ini – dengan kita menjawab SEMUA soalan - satu persatu – di hari pengadilan kelak – di mana masing2 akan mendapat balasan dan habuan masing2, untuk SELAMA-LAMANYA…bukan sampai bila2..actually tak ‘sampai’ bila2 pun..infiniti..

Saudara-saudaraku yang dikasihi sekalian

Macam mana anda bernafas hari ini? Baik? Bagus? – Alhamdulillah – itulah rahmat Allah, sangat hebat sehingga kita lupa akan rahmatNya.
Ingat tak bila kali terakhir kita kena selsema? Hidung tersumbat? Batuk! Batuk! batuk! ?
Mesti kita bawak sapu tangan atau kotak tisu kemana jua.
Urut2 dada (sendiri) bila sakit sebab batuk, gosok kerongkong, komplen pasal buat keja pun jadi slow, nak berjalan pun tak larat, moody.

Itu semua sebenarnya kawan-kawanku, percikan-percikan amat kecil dari Neraka Jahannam, yang Allah bagi kita supaya dapat ‘cuba2 rasa sakit’ untuk menghapus dosa kita, yang telah kita buat secara sedar atau pun tidak dalam hidup kita hari2.
Namun kita rasa ianya biasa..nanti pulihlah…takde pelik pun..semua orang kena…kan.
Kita memang tak berapa nak nampak ‘peringatan’/’hint’/’clue’ dari Allah.
Allah sayang kita, lalu Dia dengan MAHA bijaksana, beri kita sakit. Kita yang selalu tak bijaksana dengan mengeluh dan tak ambil iktibar.

Kita merasakan kesihatan kita, keselamatan kita dan kesejahteraan kita, dan kesihatan keluarga kita, keselamatan keluarga kita dan kesejahteraan keluarga kita, kita yang jaga atau family doctor yang jaga, atau company doctor yang jaga, atau Jaga yang jaga.

Amat jaghang-jaghang sekali kita fikirkan hidup kita.
“Get a life” kata owang putih. Ya, get a good akhirat life! Itulah maksud yang kita patut terjemahkan.

Saya bukan nak cakap pasal karier kita, atau cakap pasal umur 40 nanti saya dah jadi macam ni, macam tu, ada benda ni , ada benda tu. Juga bukan pasal cita-cita untuk ‘berjaya’.

Bukan tak nak cakap, tapi memang dah ramai yang cakap, kawan2 kita, sedara mara kita, boss kita- semua cakap pasal tu, seperti apa yang Fortune magazine selalu huraikan.
Saya nak cakap pasal Kejayaan Sebenar bila pulang ke kampung halaman nanti.
Ye lah..Kejayaan yang diterima, disukai, diredhai Allah, dan bukan kejayaan yang didefinasikan oleh Fortune magazine.

Fitrah dunia ini ialah – atas apa benda kecil atau besar di sisi Allah, biasanya kita tak kan dapat pulangan yang serta merta (ada kes2 terpencil di mana Allah saja nak beri tunjuk)
Ia telah disimpan oleh Allah untuk Dunia (alam) yang lagi satu. Yang kekal abadi.

Ganjaran kepada setiap perkara selalunya tidak ditunjukkan di dunia ini.
Allah mahukan kita percaya tanpa melihat. Allah mahu kita yakin tanpa melihat. Itulah Iman.
Itulah sebab rukun Iman ada kata percaya kepada…percaya kepada.
Dan Iman ini disokong oleh kelakuan kita dan cara kita menjalani kehidupan di dunia ini.

Kita semua tahu Solat berjemaah di masjid atau surau adalah 27 ganda lebih dari solat secara solo atau single. Tapi kita tak nampak hasilnya kan?
Tapi cubalah bayangkan, lepas solat kat rumah, masa nak lipat sejadah tu, ternampak di bawah sejadah ada RM 1.00. Orang malas pun akan solat kalau macam tu kan?

Dan, cuba bayangkan, bila kita solat secara berjamaah, angkat sejadah, di bawahnya akan dapat RM 27.00. Wah!!! Pasti restoran, kedai makan, pusat mega sale, cafĂ© akan kosong dan lengang di waktu makan tengahari, maghrib dan Isya’ dan lain2 waktu juga.

Masjid pula akan penuh oleh orang lelaki. Padat. Mungkin kena buat tambahan. 5 tingkat. Surau roboh sebab ramai sangat berebut nak solat. Takpe tengah padang pun boleh. Air cond atau tidak? Tak menjadi masalah.

Perempuan pula berebut solat awal waktu di rumah. Yang tengah memasak pun matikan api, yang tengah menyiang ikan terus basuh tangan, yang tengah sidai baju berlari ambil wudhu’.

Bagi yang ingkar pulak, yang melengahkan solat, meremehkan berjemaah, satu minit lengah dengan sengaja kita akan terasa ada tahi terpalit atas kepala, busuknya boleh cium hingga 1 kilometer. Nak hilang bau amat payah. Jadi, bila terjadi macam tu, baru ramai-ramai akan elak dari lewat bersolat. Apatah lagi meninggalkan solat!

Itulah – fitrah kita. Kita dah biasa dengan hasil. Nampak hasil. Nak tengok hasil. Nak rasa hasil. Kita tak mahu dengar janji. (tapi kadang2 janji gores dan menang kita dengar pulak...hehe) Ini yang kita nak. Nak tengok dulu.

Namun Allah dengan kebijaksanaan tahap lebih jauh MAHA hebat dari tahap gaban, berkata mafhum bahawa Dia mahu lihat sama ada kita percaya apa yang Dia janjikan, barulah akan dia anugerahkan kelak. Adakah kita percaya?

Iman dan Yakin adalah dua perkara yang amat kurang dalam diri masyarakat sekarang, termasuk diri saya. Bila Iman tipis, yakin kurang, maka kita tak akan nampak kepentingan menurut segala perintah Allah lagi. Kita tak berminat dengan agama LANGSUNG. Agama remeh, leceh, sellow, sempit, kuno, boring, tak berevolusi, tak dinamik dan sebagainya.

Solat jadi lesu, lemah, layu, takde roh, takde semangat, takde hati, takde khusyu, takde ketaatan, takde minat. – semuanya pasal Iman dan yakin yang lemah.

Kita tak nampak perbezaan ambik riba/ beri riba (credit card) dan jauhkan riba, jauhkan zina (remember sambutan tahun baru yang lalu?), jauhi zina mata, tangan, mulut, telingat, hati, fikiran dan juga meremehkan jaga lidah (mengumpat).

Ramai yang secara merendah diri cakap…ya, benar, “Iman saya lemah”..”Iman saya lemah” . Tapi tak ramai yang mengaku :

“Ya Iman saya lemah, tapi saya sebenarnya tak kisah pun. Sebab tu Iman saya tak pernah improve dalam tiga, empat, lapan, duabelas tahun kebelakangan ni. Saya sama seperti 5 tahun dulu. Secara jujurnya hanya mulut yang berkata, tapi hati saya tak kisah pun pasal Iman saya sebab tu masih ditakuk lama.
Yang saya kisahkan ialah gaji tambah berapa, saya dan keluarga gembira, dan ramai kenalan serta popular. Hidup riang ria. Happy sampai takut nak pikir mati. Mati lambat lagi.

Itulah lumrahnya...itulah hakikatnya yang berlaku..

Kawan-kawanku tersayang,

Saya dan anda semua kena bagi masa. Carik masa, Jadi kreatif, curik masa,(jangan bagi syaitan curik), create masa untuk meluangkan diri kepada agama Allah, bagi memperbaiki diri.

Kita dapat lihat kesungguhan di tempat kerja, di padang futsal, di reunion-reunion. Marilah kita juga letak kan motivasi yang lebih lagi dan kesungguhan pada Agama juga. Insha Allah..Ameen.

Tahun baru 1429 hijrah semakin hampir. Tak perlu disambut. Boleh digunakan untuk muhasabah.
Berazam. Berani Berubah kata Proton….apa kata anda??

p/s - yang menulis memang belum perfect. kalau nak tunggu perfect, gamaknya takde lah yang menulis atau mengingatkan, sebab kita human ni kan perfectly imperfect...

3 comments:

azharjaafar said...

Iman oh iman...

ummusarah said...

Baru dengar dlm bayan semalam, dia kata usaha atas iman tu fardhu ain. Zaman sekarang nie, kalau kita sibuk2 nak tingkatkan agama kita, depa pandang lekeh...
Entahlah, kdg saya nie lemah... terkesan sgt dgn pandangan manusia lain ke atas diri sendiri. Doakanlah utk kami.

abu_harraz said...

begitulah iman ummat akhir zaman macam saya....sob sob...

Namun, kita WAJIB berazam dan lakukanlah sesuatu. Kalau tak sempat moga2 diterima dan dibangkitkan bersama mereka yang iman tahap tepu.

Insha Allah...Ameen.