Thursday, October 09, 2008

Giler cool....(apa yang cool nyer?)

It has been a while since my last post.
I must have been wrongly prioritizing the time (modal) given by Allah to other worldly activities.
* change language from English to lidah ibu.

Konon2 sibuk..busy..letih...ye laaaaaaaaaah kerja pun ibadaaaaaah.....(jgn over estimate)
Tapi saling mengingatkan, beri peringatan, mengajak manusia kepada Allah adalah ibadah yang jauh amat penting..itu adalah sebab mulianya kita jadi ummat Nabi SAW.
Kita dihisab dahulu berbanding ummat lain, umur kita pendek ibadah tak banyak mcm umat dulu, tapi Allah akan muliakan kita jika kita buat kerja dakwah.
Mengajak manusia kepada Allah, tak kira Islam atau bukan Islam.

Kalau tak jangan nanti hairan kenapa Nabi SAW tak mengaku ummat...
Dakwah tidak diwajibkan atas bahu orang biasa pada umat Nabi2 lain. HANYA pada umat Muhammad SAW terletak kewajipan berdakwah..

So sikit2...permulaan...peringatan juga boleh dikira dakwah, walaupun belum tepat dengan kehendak berdakwah cara Nabi SAW.

Kita baru lepas raya.
Selamat Hari Raya.
Semua seronok raya? Alhamdulillah. Itukan Hadiah dari Allah. Rayakan kemenangan kita.

Jangan terlebih raya.
Raya hanya sehari mengikut kehendak Allah.
Nak berziarah tu bolehlah..tapi jgn berlebih2 raya.
Dari Allah suka, jadi Allah tak berapa suka, dan takut2 pula Allah murka - dengan pembaziran, lalai, buang masa, etc..

Ada yang sokong PKR, Ada yang nak keluar PKR, ada yang sokong BN, Ada sokong SAPP, Ada sokong Ibrahim Ali, Ada sokong Nek Mun (KT), Ada sokong undi rosak.

Suma mau keadilan, Semua suka keadilan. Adakah kita sendiri adil?

Bila lambat potong que, bila terdesak selamba ambil orang punya hak.
Bila nak kerja, pakai cable. Bila nak result cemerlang, soalan UPSR pun boleh bocor.
Bila sibuk..lupa Allah.
Kita yang zalim, kita yang tak adil.

Dimanakah keadilan? Antara kita dengan Allah?
Namun Kita masih menikmati kesenangan, anugerah, nikmat dari Allah.

Buka puasa sedap sedap,
Tarawikh dalam air cond,
Moreh lagi..sedap jugak,
Solat malam boleh pakai air panas utk segarkan diri,
Ada fridge simpan makan, dan boleh reheat pakai microwave untuk sahur,
Baju raya cantik, berpasang-pasang,
Gambar raya berkeping2,
Duit raya dapat gembirakan kanak2 dan orang tua,
Kereta nak sedap, suspension, interior, exterior, semua lawa,
Gaji sedap sedap,
Elaun pun tak kurang sedap,
Pangkat sedap,
Isteri/suami sedap,
Family baguih, comel2 belaka anak2 sihat,
TAPI....rupa-rupanya.....Allah sedang murka dengan kehidupan kita.

Allah murka dengan sikap kita, lalai kita, sambil lewa kita, sempoi kita,
Allah murka dengan sombong kita, tak luang masa untuk perkara yang diperintahkan,
Allah murka dengan kita yang rasa kurang dosa, tak perlu tambah amal.
Allah murka dengan kita yang rasa 'nanti nak mati or dah tua taubat la"
Allah murka dengan kita yang selalu lebih banyak berdalih dari lebih banyak bertasbih memujiNya,
Allah murka..murka dan murka....dengan semua perkara muamalat, perbankan, jual beli, hiburan, tv, aurat, sosial etc etc...
Arghhhhh!!!


TAPI..Allah juga tak tarik nikmat2 tu kan?
Allah masih sayang kat kita walaupun dia murka?
Kasih sayang Allah ialah 70x ganda kasih seorang ibu pada anaknya....
Ibu kalau marah anak...dia masih sayang..masih boleh memaafkan..
Apatah lagi Allah..dengan sifat Rahimnya....yang MAHA PENYAYANG...

Maka..bertaubatlah....hari hari...
Nabi SAW taubat 70x ke 100x sehari...
Kita hanya tau buat....Oh saya lah....tuan/puan semua inshaAllah OK..
Manalah lah tau kalau kita takde dalam list ahli syurga...cuak tu...(naudzubillah)
Kita bukan confirm syurga lagi...bukan confirm tak kena api neraka lagi..

Kalau bawak Ferrari ke Lamborgini ke, tapi ahli neraka - apa yang coolnye?
Neraka ni pedih..bukan susah nak masuk neraka. So kena fokus elak neraka dari atas dunia ni lagi....Kena nangis banyak2.
Jangan main2. Kena Serious.

Nabi SAW dah diampunkan dosa (sebelum dan selepas) pun taubat byk2, - tanda SYUKUR katanya,...
Kita...kena byk taubat. Kena banyak istighafar. Kena banyak muhasabah.
Saya pesan utk saya sendiri. Bila kita tulis ni, kita orang pertama ingat..

Kalau rambut smart, baju smart, jam tangan cool, kasut canggih, tudung lip lap, baju labuci, parfume harum semerbak, tapi seksa kubur menanti - apa citer?
Kubur ni ibarat lubang2 dari neraka, atau taman2 dari syurga.....pilihlah..
Tak susah nak pilih...

Take care ya...jangan nakal2..
Selamatkan diri dari godaan syaitan yang baru terlepas kandang.
Selamat beraya. Selamat berpuasa 6 syawal.

Renungkan..............

Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam naik ke atas mimbar kemudian berkata, "Amin, amin, amin".
Para sahabat bertanya."Kenapa engkau berkata amin, amin, amin, wahai Rasulullah?"

Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
"Telah datang malaikat Jibril dan ia berkata : ‘Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan tidak diampuni dosanya oleh Allah dan katakanlah amin!’, maka aku berkata : ‘Amin’.

Kemudian Jibril berkata lagi. ‘Celaka seseorang yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah seorang dari keduanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkan dia ke syurga dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’ ".

Kemudian Jibril berkata lagi.’Hai Muhammad celaka seseorang yang jika disebut nama engkau namun dia tidak bershalawat kepadamu dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’."

[Dikeluarkan oleh Imam al-Bukhari di dalam Adab al-Mufrad dan dinilai Sahih Lighairihi oleh al-Albani di dalam Sahih Adab al-Mufrad – no: 644]

Tiga perkara diatas,
dibacakan oleh KETUA PARA MALAIKAT,
di aminkan oleh KETUA PARA NABI dan
disaksikan oleh SAHABAT-SAHABAT RADIALLAHUANHUM (Redha Allah ke atas mereka).

Maka takutlah kita jika terlepas dari mendapat diampunkan dosa apabila keluar Ramadhan.
Doa, Nangis, Sangka baik dengan Allah.Insha Allah.

Mereka yang bijak ialah yang selalu ingat mati dan bersedia ke arahnya.

Jadilah bijak. Anda Mampu Mengubahnya.

-TASBIH KAFFARAH-

2 comments:

Azlin said...

assalamualaikum...

lamer tak masuk blog ni lepas kuar EM...ape kabar org EM?

abu_harraz said...

Salam.
Orang EM..em...em...em....
Okeh je...
Orang UiTM? Ibrahim Abu Shah sihat?