Wednesday, February 07, 2007

Advance Seminggu…Supaya Boleh Dielakkan…


Tanggal 14 Februari,
Tanggal yang amat ngeri,
Disambut di setiap negeri,
Lebih-lebih lagi yang belum bergelar suami isteri,
Badan dan rupa di hias berseri-seri,
Hati berbunga berjumpa kekasih diri.


Tanggal 14 Februari,
Tanggal yang patut dihindari,
Tanggal yang tak patut diikuti,
Cara barat sayang menyayang pada kononnya hari memperingati,
Tapi sebenarnya hari berparti,
Namun itulah yang orang mengaku ISLAM ternanti-nanti.

Tanggal 14 Februari akan muncul tak lama dah,
Tanggal yang boleh menanggalkan aqidah.
Tanggal yang boleh membuatkan rohani tertinggal dari mendapat NUR Allah
Tanggal yang boleh jadi ntahapahantah jika tersalah,
Kalau dah tak sayang kalimah syahadah,
Dan yang tak nak paham sejarah,
Isyyyyy..nak cakap pun payah lah.


Tanggal 14 Februari menjelma bakal ,
Tanggal penuh rahsia romantika mereka yang berfikiran dangkal.
Boleh juga menanggalkan benda yang tak patut ditanggal,
Terserlahlah tubuh yang mengkal,
Sembilan bulan selepasnya zuriat di tinggal merata sebelum sempat tali pusat tertanggal,
Lebih kejam dari hantu penanggal,
Lebih bodoh dari baghal,
Kalau tak pun, layak masuk kategori bebal. > oops…bahasa kasar lagi…

Mak, Ayah, Kakak, Abang,
Risaulah anak dara bawah tanggungan yang merewang,
Yang baliknya ketika Subuh dah nak bang,
Yang malamnya di bawah ketiak ‘abang’,
Atau at least (kata mereka) , "hanya berbual bersayang-sayang".
Ketika syaitan berpusu-pusu hendak menyerang,
Silap2 ada yang mengerang di pondok usang,
Jangan lepas tu baru Mak, Ayah, Kakak, Abang, nak pi serangggg…
Dah tak guna dah sebab 'mahkota' dah hilannnngggg....


Tanggal 14 Februari esok lusa,
Janganlah kita bergelumang dosa,
Terikut gaya-gaya amalan yang menempah binasa,
Kononya itulah trend semasa,
Walaupun dah tahu kita nak mati tak tentu masa,
Maka bertaubatlah, dan dari rahmat Allah, janganlah kita berputus asa,
InsyaAllah di bawah jagaan Allah yang Maha Esa.


Wahai kawan2, adik2 dan diri aku sendiri,
Ingatlah tarikh laknat 14 Februari,
Walaupun tarikh itu sendiri tak minta dilaknati,
Jauhilah dari meniru amalan Nasrani,
Kalau sayang ISLAM di hati,
Fahamkanlah rayuan abang mu ini,
Yang cuba ikhlas ingat mengingati,
Demi persaudaraan kita yang suci.

13 comments:

bola2api said...

best sgt ke valentine's day ni?

aku tak pernah celebrate. so aku taktau.

abu_harraz said...

aku pun tatau..
tapi yang di baca2, ramai org melayu suka...
dari yang di baca2 juga.....semua nye negatif...duuuhh...

siti said...

sepatutnya -Tasbih kaffarah-
bukan tasbih kifarah.

dua makna yang berbeza. tasbih kaffarah bermaksud tasbih memohon keampunan dan amat digalakkan nabi utk membacanya dalam apa2 majlis kalam sekalipun, bukan semata2 majlis ilmu.

tasbih kifarah - tasbih nak bayar kifarah tu.. ada ke tasbih tu..

wallahu 'alim..
sekadar teguran pada previous entries.. :)

abu_harraz said...

siti jazakallah..

akan ku dabel cek....

wallahu 'alim...hmmm..bukan wallahu 'alam ye?

Aku dulu tak amik bahasa arab, aku gi blaja bahasa paling romantik di dunia tapi cukup makan je..tu pun dah tak ingat.

arif said...

Hm...itulah, semoga kita dijauhkan dgn amalan2 org yg sesat

kawaii_desu said...

org kita hanya tau ngikut je, bukannya tau apa sebenarnya makna tarikh tu...

even nama valentine tu pun agaknya depa tak tau sapa tu...

tarikh tu, banyak benda jadi, tapi semuanya tarikh negatif bagi kita umat Islam...

do they know...??

siti said...

abu harraz.. apa yang penting, allahu 'alim tidak mengubah makna. boleh guna kedua2nya. kedua2nya menunjukkan bahawa Allah Lebih Maha Mengetahui.

dan jazakallah.. again.. saya bukan lelaki.. :)

gunakan jazakillah khair utk perempuan.. :)

kata-kataKEJI said...

kenape melayu lebih gemar mengumpat? berkata2? dari mengUPGRADE kan diri dan bangse kite sendiri? dari komen2 neh terpampang baur2 ketidak puasan terhadap seseorang.. nape? ok.. kalau diulaskan dengan topik ni.. 14 feb.. malang sungguh sape yg terlalu obses bercinta menyambutnye.. kebodohan umat Islam sekarang ternyata.. berapa nipis @ tebal nye Iman dorang sekarang? haha.. aku bukan seorang yg boleh di kata kan alim.. tapi pokok pangkal nya. hati aku tetap pada yg Satu.. iaitu Allah.. to siti n abu harraz. bile kite tidak tahu.. kite akan bertanye.. kite belajar dari ape yg kite pelajari.. so.. bile berkata2 berhati2 la.. :D

//ps: mana pegi bangsa melayu dan agama Islam itu sendiri? sedangkan wanita bertudung pun sudah berani bersetubuh di siang hari di mana2 sahaja? MasyaAllah~ rosak!

abu_harraz said...

kawaii,
jadi kerja kita lah nak bagitau semua orang yang kita kenal..
sebarkaann...sampaikannn..

haha...lawoks ler siti...
amat memalukan sekali aku ni..
main belasah je...

senang citer...jazakumullah lah.....bagi kat semua orang..selamat sket..hehehe...
jazakillah..

kata2keji..tima kasih singgah...
berkata2 kalau silap dari segi grammar...ok lagi..kalau silap dari segi konteks pemahaman yang amat bahaya..

kata-kataKEJI said...

same2.. huhuh.. tu la.. bile tak tau kite bertanye kan? so aku hanye melihat.. :D ehee.. kite pun makhluk biase senantiase mahu sesuatu yg baru utk menerus kan hidup ineh. :)

kata-kataKEJI said...

memandangkan ni blog2 agame.. aku nak tanye la.. ade sikit konfius..

ade member aku.. kate.. bile mati same kite boleh tanam dalam satu liang lahad.. btol ka?

walaupun si mati itu tiada pertalian darah dan bukan muhrim?

abu_harraz said...

kata2 keji..
first of all,ini bukan blog agama... siapalah aku ini...hukum hakam tak pandai..tak blaja skola pondok atau UIAM atau Al azhar..

aku cum asuka berfikir dan melihat..

so blog ni ialah blog orang yang melihat dan berfikir dan jumpa jawapan dalam diri sendiri yang amat lemah ini..huhu..

utk soalan cepu mas tu....aku buat masa ni takde jawapan..nanti aku tanya2kan....

kata-kataKEJI said...

orait brader.. aku menunggu jawapan tu.. mane si siti.. aa.. tolong jawab2kan la. jgn kedekut ilmu.. Tuhan mara.