Friday, December 01, 2006

Syaitan 'suka' orang yang bersopan santun

Pada suatu masa dahulu, kelihatan seorang anak melayu yang peghok berada di tengah2 kota Amsterdam Darul Lucah lalu berkata,

“ Eii…bagus betul orang kat sini iyye. Senyum je. Kat atas jalan pun takde la bawak keta cam orang giler, marah2. Sopan. Nak melintas jalan pun tak takut.
Dulu aku pegi Mekah pun, orang bawak keta, masyaAllah…suka sangat horn sana sini...ganaz plak tu…itu kat Mekah.
Kat Malaysia pun sama, Berebut2 naik bas. Orang pun masammmm je. Tandas kat Malaysia pun kotoqqq….”

Selalunya kalau orang melayu pergi obesea macam negara2 yang kononnya bertamadun macam Amerika dan UK, atau Eropah, rata2, kita dapat nampak orang2nye penuh sopan santun.

Beradab di jalan raya, gentleman, beretika di meja makan, beratur naik bas (tak payah berebut, jarang guna horn kereta dan sebagainye.

Boleh dikatakan, nak lintas jalan pun selamat. Takde mat rempit tunjuk terer di tengah2 jalan awam. Kebersihan…tip top….takde bau2 busuk ni….

Tandas awam, tempat makan awam dan dan all public places, semua bersih. Aman damai macam dalam TV kita tengok tu.

Dekat bank, dekat departmental store, dekat train station, tunggu teksi…pergh..generally, macam yang kita tgk dalam Tv tu…bagus2 suma..sungguh beradab sekali.

Mesti terdetik di hati kita, kenapa la orang islam (melayu) selebet sgt. Naik bas berebut, bergaduh, tandas masjid kotor, horn orang macam dia sorang je ada horn (aku cabut kang horn tu baru tau), tunjuk penumbuk di jalan raya, bawak keta macam dia sorang je ada turbo, kacau anak dara orang, melepak dan bersiul ke anak dara orang, merempit tak ingat dunia dan masa dan area, dan macam2 benda negative di tempat awam.

Kenapa jadik macam tu?

Bukan ke muslimin dan muslimat itu sepatutnye lebih beradab sopan?
Adakah ini fitnah ke atas agama ISLAM.
Macam mana benda ni boleh berlaku? MEsti ada mechanism yang menggerakkan benda2 ni berlaku.
Ye ada. Jawapannye syaitan.

Syaitan yang membisikkan tipu daya dan hasutan ke telinga umat Muhammad.

Bagi kaafiruun, syaitan tidak perlu lagi membisikkan perkara2 negatif pada diri mereka. Syaitan tak ‘bernafsu’ pun nak bisik2 kejahatan kat telinga mereka. Buang karan kata syaitan sebab mereka ini dah maintain dgn ‘unforgiven’ sin which is syirik.
Tak payah syaitan susah nak hasut lagi sebab they are considered ‘finished’

Diorang (kaafiruun) boleh menang dalam memerangi nafsu , memerangi kemarahan dan segala bentuk peperangan nafsu sebab mereka ini kufur dan syirik. Dan akan kekal di dalam neraka. So, takde apa lagi yang syaitan nak dari mereka ni.

Pada masa yang sama, Ahmad Suffian bin Osman, yang mengaku Allah itu sahaja yang layak disembah, dan Muhammad ialah Rasul Allah yang terakhir, tidak syirik kepada Allah. Tapi si Pyan ni selalu hilang sabar, marah orang atas jalan, kadang2 mengelat dan menipu, kadang2 menindas, kencing berterabur kat toilet (yuckksss!!) , buang sampah merata2, kadang2 ikut perasaan dan selalu tewas dengan peperangan menentang hawa nafsu.

Therefore, muslims like Ahmad Suffian bin Osman have greatest test from Allah chiefly adhering to the prescribed Muslim character . And they fail, most of the time.
That is why istighafar is important, as soon as a muslim aware that he/she has just committed sin. Only with istighafar and remembrance of Allah, we will get back on track to Allah SWT.
Syaitan bukan nak sangat kat orang yang kufur, tapi syaitan lebih suka menipu dan menyesatkan orang yang mengesakan Allah. Sesiapa yang memgang kalimah tauhid dengan kukuhnya, maka bersedialah dengan permainan syaitan. Semoga kita sentiasa memenangi setiap perlawanan, kecil mahupun besar hingga masa kita BEBAS dari dunia dan tipudayanya ini.

This is not an excuse for us muslim to commit unethical behaviour or show disrespect to others. It is for a guidance so that we always remember Allah and knows that anger or frustration happened because we are being tested by Allah, and being deceived by syaitan.

By understanding the mechanism behind it and what is causing it, hopefully we will aware on what is happening when a Muslim resort to all these negative behavior. We must uphold the muslim charater that has been ordered by Allah and His messenger.

p/s - Ingatkan orang2 tua je suka kat orang yang bersopan santun.....
p/p/s - Aku rasa kat Amsterdam takde setan kot.....setan yang kerja kat situ suma dah pencen. tak yah keja dah...selesai....

12 comments:

mommy@lif said...

mphh ye tak ye jugak. syaitan suka kacau umat Muhammad je..

asma said...

And is that the excuse we are giving back to non-muslims?

asma said...

I guess I feel that sometimes byk bende kita asyik salahkan syaitan.

Kalau betul semuanya angkara syaitan, kenapa time bulan puasa pun u see the same thing? Masa bulan puasa pun still umat Islam membuang sampah merata2, meludah merata2, marah2 dll.

And then kalau those non-muslims yg bersopan-santun tuh masuk Islam, will it mean diorang pun akan jadi pengotor, pemarah, dll juga?

Excuses are something you give when you are not willing to take action.

kawaii_desu said...

kita sebenarnya ada 2 musuh, iaitu syaitan dan nafsu. so bila bulan puasa, nafsu takes full control, and sometimes nafsu ni lebih dahsyat dari syaitan.

actually we should feel ashamed of ourselves to see that the kaafirun tu are more well-mannered than us who are supposed to be the ones yg have faith in such a perfect and divine religion. at the end of the day, the only thing we can do is to blame ourselves (as if many would do that).

why is muslims yg suka dengki sesama sendiri?
why is it muslims yg takde etika bila berniaga?
why is it muslims yg banyak commit crimes?
why is it muslims yg banyak buat maksiat?
sebab muslims tak sedaq syaitan suka menggoda kita, lure and seduce us towards the destruction of muslims and thus Islam.

ramai melayu yg dah tak macam melayu, Islam, dah tak macam Islam....

Abg. Pyan, take good care of ur family, world today tak sama macam dulu... I'm now busy sebab dapat keje baru kat putrajaya. Semoga I'll do well Insya Allah..

abu_harraz said...

Asma,
chill..

Bukan macam tu..
First of all, this is not an excuse...

Of course this is not meant for non muslim.
Some things that we practice with yaqeen, will not be able to be understood by non believers.

Reason I am writing this post is to make us think that there are explanantions on why some muslim reacted negatively. Of course this explanation will not be acceptable to non-muslim. HOw can they??

And for bulan ramadhan, the same concept applies...
Syaitan dah tinggalkan jejak langkah dan fahaman dia kat orang islam yang masih melakukan perkara2 yang di tegah Islam.

I even put this words in the entry:

"This is not an excuse for us muslim to commit unethical behaviour or show disrespect to others. It is for a guidance so that we always remember Allah and knows that anger or frustration happened because we are being tested by Allah, and being deceived by syaitan.

By understanding the mechanism behind it and what is causing it, hopefully we will aware on what is happening when a Muslim resort to all these negative behavior. We must uphold the muslim charater that has been ordered by Allah and His messenger."

My intention is for muslim to understand, why they shouldn't such thing. Coz syaitan luv muslims who resort to negative behaviour.

Semua dari kelemehan kita sebab 'membenarkan' ia terjadi.
Siapa musuh kita? Baca blog hamka and my writing on AKU BOLEH MURTAD.
Kita adalah musuh kita. Syaitan itu musuh yang nyata. Diri kita dan nafsu kita musuh yang tersembunyi. KAlau tak kenal musuh, jgn harap nak menang battle.

Lain kaum, lain orang tapi cabaran mungkin sama, dan mungkin berbeza.

Bagi non-muslim yang beradab, kemudian dia menjadi muslim, kemungkinan besar dia tak kan jadi tidak beradab. tapi 'belitan iblis' itu pelbagai. tak semestinya on adab sopan sahaja.
mungkin riak pun boleh 'dimainkan' iblis.

Dia mungkin berkata' "Ah, aku lebih ISLAM dari orang ISLAM sebab aku ni penyabar dan bersopan santun bukan macam mereka yang mengaku ISLAM dari kecik" (INI HANYA CONTOH YE)
Dan byk macam lagi tipu daya syaitan dan kita pulak 'membenarkannya' Gabungan benda ni lah musuh KITA

InsyaAllah...

kawaii-desu,
what u said is very the tepat one...nafsu tu lebih buruk dari syaitan, sebab nafsu berada dalam diri kita, syaitan ialah unsur luaran yang cuba menggoda kita.
Andai, dalam tubuh pun tak pandai nak jaga...diri sendiri tak dapat halang nafsu, apakan lagi tipu daya syaitan...

ye syaitan buat kerja dia, dan kerja kita ialah melawan dan tidak 'membenarkan' dan 'mengiyakan' tipu dayanya.

Hamka said...

api neraka itu di cipta untuk azab setan, tapi ingat, bahan bakarnya adalah manusia..

oh!!!!

Anonymous said...

Syaitan ni ada dua jenis, satu dari golongan jin dan satu lagi dari golongan manusia. Tetapi tabiat manusia pula banyak dipengaruhi oleh keadaan dan persekitaran. Si Mamat akan beratur untuk naik bas ke Singapura,di stesen JB, dan tidak akan berani membuang sampah
merata-rata semasa di sana. Tetapi Mamat yang sama akan berebut-rebut untuk naik bas di stesen yang sama untuk ke destinasi-destinasi lain dan akan jadikan jalan raya seperti tong sampahnya.

abu_harraz said...

hamka,
aku tau satu bakar je memang confirm tak bakar manusia dan tak jadi bahan bakar..
dai adalah abu bakar as-siddiq, pak mentua nabi
apakah yang aku lalutkan ini?

zabs,
sungguh jahat mamat itu

famil said...

Hhmmm kat negara China dan India yg majoriti kape, pesal kotor dan busuk juak? Tu belum bab bab pemandunya lagi..

abu_harraz said...

famil..
good point...aku pun terpikir gak macam tu....

tapi itu ada explanation lain...hehehe..nanti la kalau rajin aku tulis sambungannye..

Sometimes different thing happens differently. the root cause cud be different. Cuma this is one of the situation that could happen.

hm...byk jugak yang fikir the other way (which aku pun terpikir jugak, tapi aku teruskan jugak dengan entry ni sebab aku ada reasonnye)

famil said...

anyway, teruskan usaha murni mu itu.. sekeras keras batu kena air terhakis jua..

skang ni aku masih keras lagik.. mana tahu berkat tarbiyah ko ker.. hi hi hi

abu_harraz said...

bagus la keras....tahan lama..
err...i mean cakera keras kan tahan lama dari cakera liut