Thursday, April 06, 2006

Panaasssss!!!

This morning, a bit late than usual, at 6.30am I arrived at Klang bus station for my daily bus to KL.
The front bus was full, so I went to the second bus.
Apparently I was the first one waiting for the second bus door to open.

People behind me dah start sibuk2 nak menyelit....Setakat jadik org kedua, or ketiga pun nak berebut jugak...tak paham langsung aku!

O.k lah..I just ignored them, but saje buat lambat2 when the door opened.Hehehe..bagi diorang lagi rasa nak berebut...Tu takde hal la..

Next, I got on the bus and handed the driver RM 10 note for the ticket.I paid for two (my brother was with me) so, the total is RM 6. Balance should be RM 4.

Ntahkenapantah...suddenly the driver talk to me with a very sarcastic tone..
" Mana ada duit tukar pagi-pagi ni..?!! Pegi duduk dulu..." (teringat iklan dulu2, orang beli stem 20 sen pakai duit RM 50)

Aik?? ni apa hal ni..dah bertahun aku naik bas, tak penah pun orang sound.Aku pun naik la lambat2, sambil tengokkkkkkkk muka driver tu...
adakah dia gurau2 di pagi hari?? atau malam tadi dia tak dapat??

The Klang-KL-Klang busses nowadays, mana ada pakai machine yg masuk duit tu..
The driver will be the cashier, and the always have change..always..
O.k la..kalau takde pun..cakap la elok2..
It so happened that I am the first person..and dia tak prepare the change..
Orang blakang2 aku bagi duit RM 10 tak pulak dia sound...

I was so disturbed with him...that I have planned my words, before I see him again to claim my change...
"Bang..dah cukup ke duit baki tadi?" I asked him after I saw he had collected the fairs from few other passengers.

Nak tau dia jawab apa?

While handing the balance to me he said, " Lain kali nak naik bas, bawak la duit kecik..!!!" also with the same tone as earlier..

Aku terus jadi panas...

I said, (loud n clear..satu bas dengar)
"Abis tu kalau dah takde? Tak bleh naik la?! Lain kali tulis kat pintu bas tu,
Sila sediakan Wang kecil (by the way, tak de pun kat luar on anywhere in the bus)Kalau takde wang kecil, jangan naik! boleh?"

And added some few lines like
"Driver lain tak penah kecoh pun!. Orang naik bertahun2, tak de hal pun. Yang pagi2 ni nak bagi rosak mood orang ni kenapa?? Apa masalahnye ni??!!"

Tak jawab pulak..sian plak aku tgk dia terkebil...buat dono je..
Come on la...Customers always right la joe!!..kalau salah pun, cakap la elok2..
Memang kepala diorang ni besar sket...tapi bukan suma, ada yg baik.

I am a person, who always be courteous to others, who ever they are.
But I will also be the most rude person, if they started, who ever they are!

I know my wife doesnt like the second attitude, but I am improving from day to day.I dont want to be arrogant or pemarah. Biar orang buat jahat, but we should maintain our pride, dignity and quality of a muslim.

Tapi tadi terlepas jugak..hehehe..

Ini bukan cerita contoh...patut benda ni , sapa2 yang baca, jadikan sempadan la..
Pikir2 balik..stoopid je marah2 orang ni..kan?? Buat hilang mood je..hampehh

7 comments:

deano said...

Jangan marah...nanti kena jual..
Well, I guess everybody have their days. But nowadays, if somebody tried to make my day a bad one... I just say to myself "I won't let you spoil my day, only I can do that." ..then look at them at the eyes, smile and walk away..He/she may feel victory but the victory is mine.

Moral of the story... Be cool, be rational.

kayu tiga said...

jgn emo...cool..:)kalau tak puas hati lain kali ambil bus no pastu report kat persatuan bas2 klang..

Izan said...

hehehe.. sejak dah ada komuter.. aku dah lama tak naik bas kat klang... or nak ke klang.. or dari klang nak ke kl... apsal ko tak sound driver tu.. lain kali pakai la touch n go..

abu_harraz said...

deano - true. tapi....kadang2 tu...
eiii.... >:)

kayu tiga - persatuan bas klang? tu bas transnasioanl tu..lagi besor persatuan dia, lagi besor kepala. dia mesti defend org dia..suma sekepala..besor plak tu

izan - komuter slow a..dulu2 aku naik komuter gak..
ntah..bila la nak pakai touch n go transnasional ni

Izan said...

hehehe... its true.. komuter sucks... tapi aku terpaksa naik dan terpaksa suka.. sbb lrt putra tak sampai shah alam.. woohooohoo... tapi ok la.. komuter dah ade tng dah..

bola2api said...

aduh. kesian pulak aku baca.

that's the reality in malaysia. the foreigners say that we r courteous. they obviously haven't tried the bus system.

edaleeja said...

agaknya gaji kecik tp kene buat both driver's and conductor's job