Wednesday, April 12, 2006

Wet world

I always tell my friends that if they want to play futsal, they can come to my house in Bandar Puteri. Why? Because I got very few funiture in my new house. Blum ada wang mau beli banyak sekaligus maaa...

But if anyone come to my house last weekend (2am to be specific), they will not able to play futsal, but maybe main kapal kertas atas air.

My one and only hard-earned house was hit by flood. :( It was a very sad thing to accept.

12.30am - baru nak tido. Heard the rain has just started.....Ignored buy very worried. Our wet kitchen always naik air bila hujan lebat more than an hour.

1.00am - Terjaga.
Hucs - Daa, gi tgk dapur. kot2 air dah naik...
Daa - ala...takde apa2..baru je hujan...

1.15am - Terjaga lagi...but no action taken.

1.30am - Terjaga. This time I got up and went to the kitchen to check. Ya Allah!!..to my suprise, not only the wet kitchen, the dry kitchen pun dah masuk air..all the barang plastik suma dah floating.........damn!!..the fridge!!! the fridge!!!..

I switched off the power and we carried the fridge to our living room.
Then..what's next? mati akal aku..air naik cepat gilos bas bas bas bas.....aiyaakkk
Then we moved all electrical appliances to the living room. The were all on the floor as my house x de cabinet lagi.

Baru nak rehat, I sensed that the water dah nak masuk living room plak....
aa sudaaahhh..

We moved all things onto the stairs and tingkat atas.
Then I realized!!...The store room!!! (same level with the living room)
Aku dah penat dah..so I just saved item yang memang tak boleh kena air langsung..itu je yang mampu.

I called Majlis Perbandaran Klang hotline to seek help on pumping out water, but they transfered my call to bilik gerakan bencana JPA3, where one of the officer ask me ," Encik perlukan pemindahan ke?" Ada tak dewan orang ramai kat kawasan tu? "
Hehehe...nasib baik la tak jadi reality....

2.15am. It was already ankle-deep water in my living room. The worse was the wet kitchen. Closed to knee-deep.

Then I remembered my neighbours. Mesti ada yang tak jaga dari tido lagi.
So I got an umbrella and a jacket and rushed to their houses. Some were already up. We failed to wake up this one neighbour. Only after 1/2 an hour, he woke up. He looked around, smile and then masuk tido balik!!!?? boley tak??
Maybe dah takde benda dah nak save..so dia buat dono je..hehehe..lantakk la..
Then I started to take photos. And below are few of them.



Moved my car to higher ground
Bandar Puteri Klang Water Resort

The next day, we were told that, not only bandar puteri klang was hit. The flood was caused by a faulty kunci air and more than five other housing areas and tamans were affected. Some of them, the MPK (Majlis Perbandaran Klang) was still pumping out water after more than 12 hours, form the rain started. As for my area, the water cleared at 7am. Thank god!


p/s - my network card kat umah rosak. Ada masa kat office je nak update blog. dah lah keja tgh banyak skang ni.....payahhhhh..

12 comments:

eddie said...

pehhhh
sadis tuh.. rumah baru banjirrr...
ishk.. time time camnie ler aku bersyukur dok kondo atas bukit...
kalau rumah aku masuk air bajir gaks ertinya semua orang dah karammmm
banjir besar kena buat kapal punya kategori! hehehe

sabar pyan, gi sound MPK asal kawasan baru pun manjang banjir...

abu_harraz said...

eddie - we talked to one lawyer and there is only two ways.

1. resident association - whcih currently slowly showing result

2. press.

And we need to go by group. registered group.

and selalunye takde immediate solution.
and this case is an isolated case one.....bukan sbb kawasan baru. kawasan dua pluh tahun pun kena, and air from kawasan baru pun tak leh nak kuar...

KNizam said...

alamak pyan, takziah pada ko pasal banjir ni. awat tak nampak muka ko dalam tv3 ? anyway memang menyakitkan banjir nih, aku dah rasa masa kat Kota Kinabalu dulu....apa-apa pun make sure semuaorang selamat coz banjir ni bawak macam-macam mende eg penyakit, serangga, binatang etc. takziah dari aku.

Noni Kapet said...

tu laa, kan senang duduk condo mcm aku ha ha ha

cuma issue tanah runtuh laa pulak!

banjir no problem beb, sure tak naik nya...

arif said...

sian kat ko..takpe ada hikmahnya

Mpro said...

Pyan.. I feel sorry on what had happened to you and family... area tu teruk sangat ke???... tu kira new development area kan???... aku tak pernah lagi in the banjir situation ni... but aku rasa aku paham la apa yang ko alamai tu... all the best man

fbi said...

haiya... so sorry la pyan... cian ko! kalau aku pun dah sakit hati gilerr... dugaannnn...

Charlie said...

aku ingat dah jadi trajedi TTDI Jaya dah.. heheh.. sib baik sempat selamatkan fridge.. :p

bola2api said...

harap bersabar ye..

yg penting tiada nyawa yg terkorban.

abu_harraz said...

noni kapet - kalau umah ko banjir..end of story beb..

arif - ye, memang ada hikmahnye.
aku dpt kenal2 ngan org kat situ walaupun aku blum pindah betul2

charlie - fridge tu la harta paling mahal dalam rumah tu...

bola2api - rupanya, ada nyawa akan terhasil..bukan terkorban..(see post after this) weh, apsal blog ko x leh comment ni..i'm dying to comment!!! hehehe

iQaH said...

whoa..lame x visit ur blog
no wonder la u x on9 kat ym
sian u :(
like bola2api said..Alhamdulillah xde nyawa terkorban :)

abu_harraz said...

iQah - oo..lama tak datang ye..pegi mana? network card rosak aaa