Tuesday, April 25, 2006

Well.....

Allo people....

What can I say........
It has been a week without any update..
I was bogged down with so many unnecessary outstanding issue, created by some non-professionals in the office.

I am a focal contact for this one project. And my job is to coordinate this project and work with the operations people.

Seems easy? straight forward? Actually yesss...BUT..

When you work with a bunch of non-professionals, you have to follow up with all their action items.
They will not be responsible or act on them, or move their asses around to find the answer, but only wait to be prompted by me!!

Patut ke tak patut??

And the best part is, I was told by their supervisor that I could be more pro active (ayat backing anak buah) to make them respond...wwwhhhhaaaattt???

Hallo.....it is your responsibility to follow up what ever taks given to you.
Aku ni bukan supervisor dia, mentor dia, team lead dia, mak dia, cikgu dia, orang gaji dia
Bukan budak skolah rendah beb..Buat la keja sendiri.kalau tak tau...tanyaa...

Tu baru satu deliverable in one project...
Kalau all the four projects that I'm currently handling??? kalau satu project ada 10 deliverables by other parties? Aku nak follow up semua ke??

Itu pun aku dah bagi dua reminder, both copying the supervisor...
DUA reminder..siap ada bold , kaler biru lagi asking them to revert to ASAP should they face any problem. Apa lagi nak??
Tak bagitau aku pun yang diorang tak reti nak buat. Aku ingat suma ok...Dah la benda tu tak susah. I just need 1/2 an hour je nak explain.

Are they implying Lotus Notes communication is not official anymore? And all communication thru emails should be follow up by phone call? BULLSHIT!!
If you still have that old mindset, then just remove your personal mailbox, and wait for phone call!!
(FYI - Our company acknowledge Lotus Notes as a formal means of communication, but not phone call)

Come on la!!!.....dont put the blame on others la...
Aku pun ada keja jugak...
Aku balik lagi lambat dari korang , dari bos korang tau....Jangan la nak suruh aku follow up semua...
kalau dah ada rotan...ngan bos-bos skali aku rotan!

I was totally pissed off when I know the action item was not done!
The reason ? Simple .. "Kitorang tak tahu la cam mana nak buat?"
How nice ....................................and stoopid.

I am actually helping them to ease their work...I have no interest on this project as it will not affect me daily. It is for them!!....I am just helping them.

Please la....jadi la responsible sikit...
Pakai la otak...jangan nak bergantung kat kerja routine je......
Actually byk lagi nak membebel..tapi sbb byk keja lagi..so...better stop now..

p/s - Sowie aa..lama tak update......takde citer menarik except kejaaaa....otak asyik pk keja..

21 comments:

Anonymous said...

woi! kalau nak bantai orang bantai depan2 la weh!!!

heheh.. saje je bakar.. since takde orang comment lagi kan.. heheh..

abu_harraz said...

hehehe..
setakat language cam tu..nak pakai anonymous..boleh tau sapa...
aku dah bergasak dah smlm ngan supervisor dia...sib baik ramai backing aku...
muahahahahahaah!!!!

budak come said...

panas..panass..

KNizam said...

hehehhehe ni la masalahnyer deal ngan system ngan orang kan. aku rasa almost all the time deal ngan system lagi senang drpd ngan orang, system kalo rosak, tendang, elok balik....heheheh. orang, boleh tendang/sepak ke heh? heheheh

aku dulu kat operation kat JB, sekali bila kena pindah KL handle SAP projects, susah siotttt...configure SAP mmg ok jer, tapi nak configure end users tu yang somethin sket....hehehehe

rileks pyan....you can do it (ayat biasa bila jadik boss! hehehehe)

p/s - arghhhhh laptop aku kena cik virus la.....

Anonymous said...

boleh tau sapa nama supervisor dia orang?

Anonymous said...

boleh tau sapa nama supervisor dia orang?

eddie said...

peh... opis mates nko tau about your blog? very brave!

abu_harraz said...

budak come!!..ini amaran. sorang je budak come tau..jgn nak duplicate plak...hehehehe

anonymous - kalau aku nak bagitau, lama dah aku letak dlm post tu

eddie - diorang lagi berani mau kasik aku marah....hehehe
ada yg tau...tapi yg berkenaan tak tahu...
benda betul apa.....kalau dia nak tau..tau la..except bab rotan boss tu..saje exagerate..ngeh..ngeh..

Anonymous said...

Tuhan tu adil, ko ngumpat orang, tuhan datangkan orang utk susahkan idup ko. Simple. So... the ring of stoopid terror continues... kecuali bagi sesiapa yg lebih mementingkan penjagaan lidahnya. SCUH konon.... tahapahapa value yg dibawak.... SCUH konon... hu hu hu...

abu_harraz said...

hehe..
sapa yang aku ngumpat?
ada nama ke dalam tu??
sapa yang tau?
kalau ada orang tahu, itu assumption orang tu je la..
sebab hanya orang berkaitan je tahu.
Aku mangsa dalam citer ni. aku dianiaya oleh boss org berkaitan.
Dan aku tak malukan diorang pun..
Aku cuma lepas geram, but I hide their identity.

aku bukan SCUH, aku hucs..which is the reverse of scuh..
tolong la paham ye..
SCUH hanya ada value pada quality silatnye, bagi pendapat aku... but not the principles.
so aku tak heran lah dengan value dalam SCUH.

actually org anonymous mcm ko ni yg takde value, tak menghargai diri, takut dgn bayang2 sendiri, paranoid, inferior.
menyamar konon..padahal takut..
bagi comment, pas tu blah..
sama macam perogol, macam snatch thief, macam pelanggan pelacur, macam orang yang tak bannga dengan keadaan toilet lepas dia keluar dari toilet...busukkkk...

ko lagi teruk dari post aku tu sebab aku tak ngumpat orang. no name mentioned. even the project yg aku handle, aku tak bagitau project apa...
tapi ngko?
kutuk aku dalam blog aku, demeaning me in my blog, and yet anonymous..pirraahh...

Tuhan tu adil..nanti org anonymous lain kutuk ko tgh2 orang ramai, like depan keluarga mertua ngko, or depan anak nko or apa2 yang boleh memalukan ko...
baru ko teringat kat aku...
Baik ko betobat la..
Jangan baling batu sembunyi tangan brader......
Lagi sekali aku ingatkan..
Tuhan Maha Adil!!!

So berhati2 lah....jgn jadi pengecut yang dayus lagi bacul!!!

hucs a.k.a pyan@Ahmad Suffian

Nanot said...

Dalam tempat kerja ni memang la banyak pe'el. I have seen and worked with people like that la, hucs and to tell you the truth memang diorang tu tak professional = mangkuk ayun. Tak tahu bukan nak cakap, tapi dok diam aje.

People are just lacking integrity nowadays. Kalau nak katakan kena sukakan kerja baru nak buat kerja betul2, itu tak patut. People yang kerja angkut sampah tu tak suka pun apa yang dia buat, but regardless he has the integrity to do it. Just imagine if they are not professional just like the bunch of people hucs was lamentating about? Busuknya dunia ni jadinya.

The thing is in IT world, being not professional are becoming highly acceptable....and we can see that by the comments by anonymous yang buat hucs marah giler tu. But question, is it kerana semata-mata kerana the mode of job kita in IT or non-medical area permits us to be complacent and not professional just because it doesn't result in death?

I do hold my integrity towards my job.....tak tahu bertanya, apa yang diassign diberi 100% effort. The main reason bukan pasal I am passionate about my job, it is more about my pride as the employee to be deemed professional and the conscience that I have in feeding my children rezeki yang bukan hasil gaji buta.

I reckon people have to see hucs posting objectively. It is just a lamentation (keluhan) and the value is if we see it objectively, we could just avoid ourselves from cultivating the non-professional attitude that he condemns. I see that as a good message. Thanks hucs @ pyan

Anonymous said...

He he he my theory has been proven. HUCS ni segala-gala yang di komen pasal orang lain... dia yang lebih teruk dari diorang tuh... ade unsur-unsur orang yang tak puas dengan kehidupan dia... atau mungkin kisah hidupnya mcm Sigmund Freud. Kesian... ha... terejun lah kau dengan labu-labu ko tu... buat salah sendiri then nak pertahan buat stail defensif murahan ... cakap bedegar-degar... ekor bergelumang tahi ... kui kui kui... macam murai betina kena cabut ekor. Kesian... dia ni kurang kasih sayang kot ye.... Tak salah nak umpat orang asal tak publish nama? Wah wah.. ajaran agama mana ko pakai ni... ayah pin kot...

abu_harraz said...

hahaha..anonymous..

ko pun terjun lah ngan labu ko..
ko define lah apa yang ko nak pasal aku, sbb bagi aku ko tak exist pun..you are no one...

mak bapak bagi nama, tak nak guna...
sayangggggg.......ko yang tak cukup sayang diri sendiri..

aku sigmund freud ke , kurang kasih sayang ke..murai cabut ekor ke..ekor aku ada taik ke, aku bukan cam nko..low self esteem...
pengecuttt..kurang keyakinan diri..

Aku boleh terima kalau ko kawan aku yang menegur aku di depan aku, tak kira la teguran tu betul atau tidak.
Tapi ko dah cuba menjatuhkan aku, terang-terangan, tanpa menghormati aku.
So kalau betul aku salah pasal mengumpat, then nko pun kejam dan berdosa sebab cuba menjatuhkan maruah aku.


Aku ikut ajaran ayah pin? ko jgn plak fitnah ayah pin tu....
bila la ko nak mintak maap?
and jgn lupa Tuhan Maha Adil....Aku redha....
Ko akan rasa setimpal dengan aku rasa jugak..

Terima kasih sebab buat aku terfikir pasal maksud mengumpat. Tapi aku still dengan pemahaman aku, until aku jumpa selain dari tu. Aku janji akan carik maksud dan pengertian mengumpat. Aku redha kalau aku salah. Aku akan publish in my next post.
But not to satisfy you, but all readers for god sake! Insya Allah

Nanot said...

I guess we all know that being nice goes a long way. I don't see why we should resort to condemning people. I guess what 'Anonymous' miss seeing is that HUCS was not 'mengutuk' other people....it was just his lamentation and frustration of how people dwell in their jobs.

I guess as to whether or not he is frustrated with his life, that is entirely not anyone's business. This blog is his and he is practising his freedom of speech. Whether or not he chooses to pin people down with his words, it's his choice....but I don't see that he has done that so far in his blog.

I guess we should just move on to other topics and please don't let a too-sensitive person like 'Anonymous' spoil your day HUCS. Not worth anyone's time.

Yang sebut2 pasal tuhan and agama ni apa hal? I really hate the fact 'this' kind of people use agama and tuhan to put other people down (maybe trying to make them feel good about themselves?!). So rude and uncivilised. I would rather keep religion and God out of any debate anytime, coz He is too GREAT to be quoted in petty 'discussions' like your differences with HUCS.

Bamboo Stick said...

Hmmm....entahlah... dunno what's wrong with that guy sampai nak kutuk my colleague's blog. Spoilt my day jer~~ This blog supposed to be something for me to start my day with a smile every morning....alas....:-( Anyway, there is nothing wrong with HUCS. HUCS....Bamboo Stick will alwayz on your side! This is my favourite blog you know????!!!

Anonymous said...

Hucs! Gua pun sokong lu...
Gua hadapi masaelah yg sama di opis..
teruskan mem'blogging'..
mcm bamboo stik gak, gua musti tgk lu punya blog tetiap pagi..

taking care..
i'm passing away..

bochap...

Mpro said...

lor... tak kan anonymous tu ko bochap... sampai hati ko belasah pyan sampai macam tu sekali...

jgn layan mamat/minah tu pyan... layan anak lagi baik...

abu_harraz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
abu_harraz said...

nanot and batang buluh - tx for your comment. we need positive people like u in this world.

bochap - hi bochap. ko pun ada ke? hehehe...

mpro - layan bini dan anak...
aku tau la ko belum bleh layan bini lagi...hehehehe

eddie said...

heheh see, tuh yg aku cakap.. since aku selalu bitching pasal boss, collegues federal highway, none of them actually knows about my blogging activities.. algipun sapo la nak baca blog aku yg tah aper aper tah tu...

pada yang dok buat onar under the cover of anonimity, if you got nothing nice to say, pi basuh berak dulu..
hak hak hak..

KNizam said...

makin panas plak kat sini....hehehehehe. dah pi solat weiiii