Wednesday, March 22, 2006

Headache with Malaysian Commuters

Everyday i uses public transport to office. To me it is convenient.
U can sleep and dream your way to KL. And when you open your eyes..you are physically in KL. hehehehe

And going back time..same thing
You are tired. A nap would reenergize you when you reach home to meet and entertain your family.

I have been commuting for 5 years from klang to KL by public transport.
I have seen how the public transport system growing over the years.....(tapi growth dia sembab dan lembab la sket)

More efficient nowadays. More convenient. More accurate (timing wise)

With the recent launched of Rapid KL intracity service and the unpopular fuel price hike, it makes me think twice to drive cars nowaday.

Eventhough there is always room for improvement, I am pretty much OK on the infrastructre or services of public transporation . Boley laa..tak byk problem..

However, not all aspects would not easily improve..

What I could not tolerate is the mentality of the commuters.....tak reti nak beratur naik bas...tu yg kadang2 buat aku give up and tension...


Sib baik pintu bas tu besi. Kalau kayu dah lama dah koyak

Masa aku skolah dulu, pandai je beratur naik bas....takde pun gado2 ngan kawan2.. Tapi aku penah bape kali sound mulut ngan org2 tak reti bahse..

Bleh tak, kaki aku dah pijak tangga bas, then tup tup...ada org mencelah, masuk bawah ketiak (tgn aku pegang railing tangga bas tu aaa) and menyelit..macam la bas tu dah penuh..tak sempat2..Aku apa lagi..dgn brutalnye, using my ultra heavy body mass, tolak dia..terduduk kat tangga bas tu...then aku pun buat2 la tak nampak dia..siap cakap..oppsss....hehehehe

kira logic la...aku tgh nak naik bas, then dia dtg menyelit...logic la aku mcm tak perasan dia kan??dia pun siap cakap sori...heheheh..menjadi tactic aku...

tu baru satu citer..lum lagi makcik2 nak tarik anak2 dia berantai..anak dah besor plak tu..F5 pun ada....isk...

tu belum lagi citer suma org kat depan buat bodo je ada org pregnant, tua tak dapat duduk..bukan nak bagi...last2 aku gak kena bagi..huhu...

Bukan aku tak iklhas nak bagi seat aku..cuma geram ngan org2 depan tu...bagila dulu...nanti kalau ada yg lain, aku bagi la seat aku pulak..May be diorang tak pk kalau anak or wife or mak bapak diorang kena cam tu....What goes around comes around tau...

Ok .lah..cukup lah mengomel...

9 comments:

konot said...

aku paham sgt!!
aku pon tiap2 ari naik lrt.
dgn tak rerti beratur, dgn tak reti kasik org duduk..
iskk..apa nak jadi!

JohnLabu said...

Menyelit? macam penah dengar ja perkataan tu pian? siapakah juara selit menyelit ni?

abu_harraz said...

hehehe..
saje je guna perkataan tu...bringing back the nostalgila..
huahuahua...

bola2api said...

aku naik ERL jer sekarang.. at least civilised skit

KNizam said...

dah lama aku tak naik public tranport nih. lrt ngan erl ada la. aku ingat satu hari nak naik ...apa nama ...tu....ala lapid key el.....nak round town, saja je nak buang masa, nak tengok apa bezanya zaman, bas mini, bas panjang, intrakota kontot, intrakota panjang, dan sekarang lapid KL....hehehe

iQaH said...

tactic yg akn ku gunakan di masa hadapan nanti xP
koyak? kayu leh koyak ke? :|

abu_harraz said...

bola2api - bestnye naik ERL. takde terbakar2 lagi kot..hehhe

kno - ko notice tak perubahan? ok apa..more convenieince..
- ekon takde bau diesel or carbon monoksida.
- driver improve on kesopanan dan kesusilaan
- takde konduktor bas yg cas bagus

iQah - hati2 guna taktic tu..slalu laki je buat..kalau pompuan buat org suke, nanti lagi ramai nak menyelit..huhu
kayu? bleh koyak.. kayu plywood..huhu

bola2api said...

nostalgia naik bas Triton,
"WOI YG KAT DALAM TU MASUK LAGI.. ORG LAIN PUN NAK NAIK BAS JUGAK!"
- si supir bas

abu_harraz said...

aku naik bas kunyit kat PPP, lagi tension..

8.10 naik..8.40 baru bas nak jalan ...hampeh...dia tunggu org penuh..
dia acah2 je nak jalan dekat 42 kali....tapi x jalan2 gak..

so itu la alasan aku sbb tak pegi kelas langsung..hehehe