Monday, September 11, 2006

Lirik lagu zaman remaja

Ni lagu dari kumpulan Wow, zaman aku remaja dulu ada lagu ni. Orang kata lagu ni utk aweks/balaks...aku nampak macam untuk lainnnnnnnn je...
Cuba tengok...:)

Kompolan :Wow
Lagu: Engkau Yang Satu

Saatku rindu padamu
(Bila orang yang mengaku muslim teringat pada Allah. Tak kira la masa senang ke, masa susah ke. Ingat kat allah masa senang lebih sket la baiknye)
Seru ku seru namamu bertalu
(Mula la dia cakap Ya Allah, Astaghfirullahalazim, Innalillah, MasyaAllah....)
Rimbunan rindu yang bertemu
(Betul ke rindu? pernah ke kita rindu pada Allah.....
Menjadi lembaran cintaku
(Betul ke cinta? Cam ner nak Cinta Allah tu? Kalau dah tahu baguih la, bila jumpa nanti, bleh tolong ajar aku.. tapi jangan tahu saja..buat la jugak kan...)
Ku serah kepadamu
(Haa..yang ni part paling best...semua makhluk ada perasaan ni....tawakkal...Ada orang kata, "alaa..tawakkal je la"...baguslah kalau cam tu, at least kita sedar ada kuasa lain yang lebih power untuk kita berserah..takde la kita takut ngan hantu ke, anjing ke, boss ke..heheh...macam aku ni berani je?... By the way, konsep tawakkal tu kena betui la...takleh main pakai blasah je tawakal. Contoh : Aku nak kena audit ni, tawakkal je la..tapi tak buat usaha, dan preparation yang bersungguh2..and takde doa pun nak mintak apa2 yang patut...tak leh cam tu kawan...)


Bila ku sebut namamu
(Bila kita sebut : Ya Allah.....(contohnye la) )
Damai di ruang hatiku ini
Kita rasa lega sket..betul tak??/ cuba try test tengok.....mesti rasa sikti lega lah..paling kurang pun..rasa kurang tension (kurang tension tu pbukan lega ke? sajer bagi konpius benda yang tak konpius)
Ku seru namamu bertalu
(Bertalu2 keluar....kalau sakit, kita kata "ya allah..ya allah...ya allah..sakit nye"...kalau anak kita main taik idung..kita kata..la ilahaillah...."kalau boss kita main taik idung?? kita nak kata apa ek? kalau terperanjat..melatah pulak, kita kata "astaghfirulahalazim3x, tak pun kita sebut "kusss.... semangat"- yang ni aku tak sure...nama sapa yg dia sebut... hehe..alamak..rasa cam dah melalut je tafsir al-lagu aku ni..)
Menjadi lembaran kasihku
(sama dengan kat atas)
Ku serah kepadamu
(sama dengan kat atas jugak lah..)

( korus )
Engkaulah yang satu
(Memang ada satu je..refer terjemahan surah al-ikhlas 1 -4. selingan: baca tiga kali bleh kira khatam al-Quran tuuuu. jemput la baca...kejap je..dua minit bleh habis kot..seminit? oh..maybe bleh jugak kot)
Mustika kalbuku
(alamak...takde kamus bahasa melayu laa....mustika tu apa ek?? nanti aku carik and update..)
Kasih dan rinduku oh
(Kenapa kena kasih ngan rindu kat Allah??? Cam ner nak kasih ngan rindu niii???)
Hanyalah padamu
(That Thing You Do ..must because of Allah...jgn sebab suami ke, isteri ke, aweks ke, boss ke...oh..aku fail bab ni...nak dapat 40% pun susah...)
Engkaulah kasihku
(Hopefully..bleh la jadik cam gini)
Tiada duanya
(Mana ada dua??!!..Mana bleh ada dua..syirik wooooooooooo - part i kena serious sket la..Contoh ayat 1: "Alaa..ko makan ubat ni, mesti baik punye", Contoh Ayat 2 : "Aku takut kat hantu, nanti dia cekik aku, mati la aku")
Biar jadi hamparan
(alamak...tak sure la..apa maksudnye - hamparan tu bukan karpet ke?)
Kasihku padamu
(InsyaAllah..moga aku dapat rasa 'kasih pada Allah')
Tanpamu siapalah aku
(Takde ihsan Allah....sapa la kita..otak pun takde....jantung pun takde..even kalau organ , badan suma lengkap pun, takde udara, takde makanan, takde rezeki....nak idup cam mana...?
nak buat jahat pun Allah kena izinkan...tak malu betul aku ni....hampeh..)

JKK..

p/s - amacam kawan2..ok tak first attempt aku? Nanti aku berusaha bagi post yang better..ni peringkat permulaan je..aku rasa syok sendiri je macam.. bagi la feedback sket.... :)

4 comments:

famil said...

pesal yek, bila aku baca lirik, takleh nak imagine lagu nyanyian wow... yg palatnyer, lagu siti fairuz pulak yg dok terngiang ngian.. "Bila ku rindu.. aku tersebut nama mu.." Hampeh. Anyway, welcome back.. boring aku tiap tiap hari click takde entry baru :)~

Hamka said...

lagu ni kena buat sentuhan semula oleh nashid macam rabbani nanyi lagu 'insan' may..

good job!

abu_harraz said...

fahmil,
ko meman gminat ek lagu tu? dulu2 org kata lagu tu 'berhantu'. tapi tak sure la ada tak lagu tu kat pameran hantu dan jin muzium shah alam

hamka,
ada orang kata gaya penulisan cam blog ngko..
tapi aku kenal blog ngko pun lepas aku dah start dgn blog aku..and memang gitu dah penulisan aku pun...
hehehehe...
InsyaAllah..'genre' aku lain sket dari 'genre' blgo ngko..mesti ada identiti beb..hehhe

Hamka said...

dan yg pastinya, aku tak tiru engkau, he he he