Wednesday, September 27, 2006

Ramadhan dalam kenangan.

Sekali sajak lagi daaaaaaa........
baru berjinak2...nampak pelik sket sajak ni...hehehe

1983,
Ramadhan memperkenalkan dirinya,
Tapi hanya separuh sahaja,
Aku kecik lagi katanya,
Aku kena berlatih dulu,
Takde la nanti buat malu.

1984,
Ramadhan kembali mejengah,
Masih lagi setengah setengah,
Namun ada yang berjaya ku lengkapkan,
Semata-mata menanti habuan,
RM 5 sehari menjadi rebutan,
Tak apalah, inikan latihan…

1985,
Ramadhan datang lagi,
Aku ternanti-nanti,
Kot-kot offer RM 5 ON lagi,
Seronok la aku di Aidilfitri..

1988,
Ramadhan kembali,
Setelah beberapa tahun aku layan separuh hati,
Kini, agak memuaskan,
Berjaya lengkapkan sebulan,
Walaupun orang kata “Ko puasa penuh darjah 5? Lambat tu pyan”
Aku tak amik pusing,
Asalkan aku tau aku dah boleh berjaya, tak perlulah aku runsing.

1989,
Sama

1990, 1991, 1992, 1993, 1994,
Di Sekolah Menengah
Ramadhan tak penah fail singgah,
Aku dah terel puasa – rasa megah,
Puasa setakat menahan lapar,
Tanpa sedar yang pahala menghampiri sifar,
Aku masih belum gusar….

1995, 1996, 1997, 1998, 1999
Aku masih aku,
Ramadhan datang dan berlalu,
Aku Maintain buat tak tahu,
Apa yang aku tau?
Pasar Ramadhan, Baazar Ramadhan, dan Jaga Badan (kes diet bulan puasa yang takpenah menjadi)

2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005
Sama seperti tahun sebelumnya,
Aku leka dengan dunia, keluarga dan kerja,
Kata aku “Tak apa, at least aku puasa”
Busuk-busuk pun, aku puasa, takde la kena qadha.
Sungguh bijak saki baki syaitan dalam diri bermain senjata,
Yang tak bijak, aku yang termakan kata.

2006
Aku bersyukur, Ramadhan masih sudi menemui ku,
Nasib baik belum sampai seru,
Aku berazam, nak jadikan Ramadhan yang terbaik sepanjang aku menumpang dibumiMu.
4 hari sudah berlalu…sungguh pantas Ramadhan meninggalkan aku..
Ah tidak!! Kali aku yang nak kena mula dulu…
Akan ku kejar kau Ramadhan…..Tunggguuuuuuuu!!!!!!

Ya Allah semoga Kau berikanlah keringanan dan istiqamah dalam ibadatku, serta perbaikilah amal ibadat dan iman ku di Ramadhan yang penuh rahmah dan barakah..
Ameen…

4 comments:

Anonymous said...

hahhah...bila baca journal posa ko ni...aku teringat aku start posa tp 1/2 hari dlm darjah 3 ke 4 ekk tp masa darjah 2 aku tak posa tp kawan aku sumer posa pah tu aku mkn lunch sorang2 kat belakang class aku heheheh.....

aku paling suka hari raya pasal dpt duit ngan baju baru tp sampai aku tingkatan 1 ke 2 still pakai baju sama patern lain color aje ngan adik aku hahhahah....

sekrg aku paling suka ramadhan sebab bulan ni lah aku rasa cam best ajer..ngan aku tak tau naper alhamdulillah aku bole bgn pagi walaupun aku tido lambat..heheheh..alhamdulillah...

Zie....

abu_harraz said...

lambat tuuuuuuuuuu
hehehe

bukan skrang pun kadang2 ko ada makan lunch ke? oopss..

baguslah kalau rasa lain..alhamdulillah...kena jaga 'rasa' tu..boleh hilang tau

JohnLabu said...

paling aku rasa teruk sekali masa bulan posa ialah main gitar lagu raya kat bilik padahal org lain buat terawikh.. jahil sungguh aku masa tu...

abu_harraz said...

john labu...

itu kena taubat nasuha tu....

p/s - aku pun takut..