Monday, September 11, 2006

Mula2 baby tak tahu.....

Masa kita kecik, kita tak tahu cakap..asyik nangis je….
Masa tu pun kita tak tahu bergerak dari point A ke point B.
Pas tu, kita bleh bergerak, bergolek (kadang ada jatuh dari katil..heheh macam Indah)
Bila dah besor skeet, kita pun bleh merangkak, dan seterusnya bertatih, berjalan dan berlari…sampai bila mak kita nak pakaikan pampers…pergh..jenuh..asyik nak main kejar2..
Pas tu plak, kita pun pandai cakap jugak..
Tanya itu ini.

Contoh: Abi, kenapa Abi gosok simen tu abi? Abi kita nak pegi mana niabi? Abi, kenapa abi kena masak dulu air tu abi? Abi , Kenapa pipi ikan tu terbokak? (insang terbukak tutup) << Di ambil dari himpunan soalan2 di dalam kisah benar)
Bapak kita pun, cuba la jawab sekadar termampu..sedaya upaya..pergh..susah tuuuuu..penat woooo

So…kita pun jadi tahu…(mula2 memang la tak tahu)

Mula-mula – tak tahu
Lepas tu…tahu….
Bila dah tahu..kena la buat…bukan buat tak tahu...buat= amalkan (jangan jadi macam aiman)
Bila dah buat kena la istiqamah…(buat berterusan)
Bila dah istiqamah kena la improve..
Bila dah improve kena la improve lagi..
Barulah ilmu tu berkat

Bila dah tahu jugak…
Kenalah share dengan orang..
Bila dah share dengan orang..
Orang tu akan share dengan orang lain… (jangan jadi macam aiman jugak...kisah la sikit..)
Baru lah kita semua berpesan-pesan

Insya Allah
(Refer terjemahan Al-‘asr 1-3)

p/s - aku dah terlambat nak pegi spend lunch hour aku

2 comments:

Hamka said...

ada bagusnya jugak aiman ni...

bila org caci dia brdakwah..
"aiman tak kisah..' yg penting istiqamah..he he he

abu_harraz said...

hehe..
istiqamah...perkataan yang berat bagi orang yang tak kuat iman...(slalunye cam aku la)