Monday, October 09, 2006

Apa beza aku dengan mereka?

Sabda Nabi s.a.w (lebih kurang maksud): "Kalau nak kenal ISLAM, tengoklah pada muslim"

Kata kawan aku si Zul:
“Aku lah muslim…Adakah terdapat ISLAM pada aku????”

Pergh…memang ayat power. Kena tepat kat batang hidung aku…

Kalau kita paham ayat si Zul (yang bukan Ustaz Zul) kat atas, kita akan paham kenapa orang2 non-muslim tak nak hampir kepada ISLAM. Malah rasa kelakar dan pelik dengan orang yang mengaku ISLAM. Lebih2 konteks kat Malaysia ni…
Mereka yang belum muslim ini, jugak rasa takut dengan ISLAM.

Salah merekakah?
Salah keluarga merekakah?
Salah terrorist kah?
Salah Hollywood dan Bollywood kah?
Salah Astro kah?
Salah Yahudi kah?
Salah ISLAM kah?
Salah orang melayukah?

Jawapan : Salah aku dan aku.

Dan bila dah salah aku, maka aku pun bersalah dengan Allah sebab ‘mislead’ semua non muslim yang cuba ‘carik’ ISLAM dalam diri aku…….
Aku dah banyak ‘menyesatkan’ non muslim dengan imej dan peribadi aku….
Macam mana nak reverse balik ‘those damaged perception'??? Argghh….aku memang byk dosa….

Kat bawah ni ada list kenapa non muslim tak nampak ‘ISLAM’ pada muslim (version diri aku) Bukan semua la…tapi ramai la jugak

Melayu mengaku muslim bergelak ketawa macam diorang
Melayu mengaku muslim tengok movie macam diorang
Melayu mengaku muslim kencing macam diorang
Melayu mengaku muslim tak perform lebih hebat dari diorang kat tempat kerja
Melayu mengaku muslim ada masalah kewangan macam diorang
Melayu mengaku muslim tak amal makruf nahi mungkar macam diorang
Melayu mengaku muslim pegi masjid(rumah ibadat) hanya pada hari tertentu untuk acara formality, pun macam diorang jugak (raya, solat jumaat)
Melayu mengaku muslim sakan tengok bola macam diorang
Melayu mengaku muslim main bola pun gaduh giler2 tak macam diorang.
Melayu mengaku muslim makan mentekedarah lebih dari diorang (lebih2 lagi di bulan puasa) Melayu mengaku muslim yang berkuasa yang makan rasuah, mintak dirasuah dan suka dengan rasuah, MENGALAHKAN diorang.
Melayu mengaku muslim tak tutup aurat macam diorang
Melayu mengaku muslim merogol anak kandung MENGALAHKAN diorang
Melayu mengaku muslim merompak/mencurik jugak
Melayu mengaku muslim menindas orang
Melayu mengaku muslim salah guna kuasa/tak adil.
Melayu mengaku muslim yang berkuasa pulak, tidak berakhlak. Hinggakan diorang yang menjaga orang muslim yang tidak berkuasa
Melayu mengaku muslim tak jaga agama dan bahasa mereka, tak macam diorang
Melayu mengaku muslim malu dengan bahasa mereka
Melayu mengaku muslim tak tau baca jawi (tulis apatah lagi)
Melayu mengaku muslim takde jatidiri, tak macam diorang
Melayu mengaku muslim jadikan hiburan mazhab terbaru macam diorang jugak (disco, band orang kawin, akademi muzik, blaja piano)
Melayu mengaku muslim berkiblatkan satu(atau lebih) peti di setiap rumah (tv) macam diorang jugak2. (sanggup tangguh solat walaupun dah amik wudhu sebab nak tgk siaran langsung atau telenovela punye ending)
Melayu mengaku muslim bergaduh pasal nak guna ISLAM yang mana
Melayu mengaku muslim bercakaran sebab solat sunat tarawikh

Dan banyak lagi, dan lagi, dan lagi…..

Point aku pada hari ni, ialah kita dan mereka sama. Tak ada bezanya.
Sama2 shave janggut, sama2 tak pakai tutup kepala, sama2 tak pakai tudung dengan sempurna, sama2 pakai ketat2, sama2 takde maruah, sama2 pakai dedah, sama makan rasuah, sama2 kongsi raya, sama2 makan makanan haram, sama2 isap rokok, sama2 buang masa, sama2 bertuhankan duit, sama2 bertuhankan artis dan hiburan, sama2 mengumpat/fitnah, sama2 isap dadah, sama2 tengok cerita porno, sama2 tak hormat sunnah nabi, dan macam2 lagi sama.( banyak nye sama? patutlah tak nampak ISLAM!!!)

Kita masih ada masa. Kita masih ada tanggungjawab.Masih boleh menyumbang.
Jom ler kawan2 semua, kita PULANG KE PANGKAL JALAN.
Hari ni aku ingat kan korang, esok2 kalau aku lupa (nauzubillah) korang ingatkanlah aku. Maki lah aku, Sindir lah aku…Biar aku sedar semula.

Apa maksud pulang ke pangkal jalan?
Ikutlah SEMUA sunnah nabi selagi terdaya. Jangan pilih2. Kecil, besar, fardhu , sunnat, buatlah SEMUA…dan istiqamah.
Tak kan masuk toilet/keluar rumah kaki kiri pun tak leh nak buat. Semua tu habit je.
Mulakan dengan yang kecil dan ringan, Insya Allah akan ada kekuatan nak buat yang lain.
Hanya dengan sunnah nabi, kita boleh kembali kepada Pencipta kita, dan mengajak SELURUH manusia menyembah dan mentauhidkan Allah.

Final reminder untuk aku :

Jangan kata bentuk hiburan yang kita ambil sekarang tidak haram.
Jangan kata percakapan antara lelaki dan perempuan bukan ajnabi (muhrim) tidak haram, (walaupun chatting, IM, YM etc . Gelak2, emoticons, cakap takde paedah, cakap sia2, melawak2 macam aku, gatai)
Jangan kata tengok pompuan tak haram sebab dia tutup aurat.
Jangan kata amal kita dah okey…..
Jangan kata “Takpe, Allah paham, akhir zaman memang macam ni, susah sket nak ikut 100%” (Kalau 98% takpe jugak, ini, ntah2 20% pun tak sampai)

Dan macam2 jangan lagi…
Sebab kalau kita buat benda2 tu, tapi kita tahu dan agree benda tu haram - selamat lagi (walaupun tak selamat lah sebenarnye)
Tapi kalau kita buat benda2 tu, dan kita kata benda2 tu tak haram - kes bahaya ni.
So, dah tahu haram..kurang2kan dan stoplah...aku ni dah sesat jauh dah ni....

Lastly, Imagine :
"Kalau Allah takdirkan sehari Nabi datang dalam hidup kita, lepak ngan kita, tengok kita borak2 tak tentu hala, tengok tv, dan tv dan tv, dengar radio ERA, atau fly atau hitz, dengar azan buat tak tahu, alquran berdebu, kencing berdiri, update blog utk perkara sia2 macam diari, etc........"

Sanggupkah kita nak bersemuka dengan orang yang paling ambil berat pasal kita, tapi kita tak endah pun benda2 yang di suruh oleh orang itu."
Dah kalau macam tu, macam mana kita expect dia nak bantu kita di hari pemabalasan nanti??

5 comments:

coldstarz_12 said...

ohh...aku terasa pedasnya....
(agaknya aku ada makan cili tanpa disedari kot...)

Anonymous said...

Sungguh benar apa yang anda sampaikan ini. Semoga lebih ramai yang akan membacanya dan mengambil iktibar dari peringatan yang anda berikan.

- vanilla - said...

Yang salah di atas semua yang kau tulis ini adalah AKU...minta maaf isk isk isk..aku takleh bayang kan Orang Melayu Islam kat Malaysia ni lagi 10 tahun...AKU yang patut dipersalah kan...Tolong lempang kan AKU !!

Anonymous said...

hai,, sye baru kat cni,,
bawu terjumpa blog nie.. mmg bagos,,
blogger think out of the box.
analogi yg mnrik..
agak terkena batang hdong,,,huhu

Abu SH said...

Salam,
BAru perasan ada comment. Amiklah mana yg bermanfaat. Blog ni pun dah bersawang....