Wednesday, October 11, 2006

Surat dari kekasih

Sempena NUZUL QURAN semalam

Kisah mungkin benar….(zaman orang lain remaja, bukan AKU tau!)

Kring!!..kring!!……bunyi loceng basikal…..
Oh sang posmen rupanya.
Maka berlari-larilah Aini mendapatkan posmen. Mesti ada surat dari ‘cik abangnye’ di kolumpo.
Soheh. Sampul surat berkaler biru (warna kegemaran ‘cik abangnye’) di hulur posmen.
Tersenyum simpul Aini….maklumlah dapat surat spesel…

Sebelum di buka, dibeleknye, takut ada cacat cela di bahagian luar..
Sebelum di buka juga, diciumnye beberapa kali…(macam la ada bau ‘cik abang’ dia..bau posmen ada la, tak pun bau stor surat, atau bau peti surat)

Dengan perasaan yang berbunga2 dan amat heppi sekali, dia pun bukak surat tu….
Waahhh….cantiknye tulisan ‘cik abang’ …
Waahhh....sedapnye ayat2 di dalam surat itu…
Waahhh... damainya hati baca surat itu.

Dibacanye berulang kali satu persatu dengan penuh tartil.
Paham segala kandungannya….
Indah rasa harinye….

Sebelum zohor, dibacanya, selepas zohor pun dibeleknye,
Sebelum asar dikajinya, selepas asar pulak ditafsirnye,
Sebelum maghrib didouble check nye, lepas maghrib direconfirmnye,
Sebelum isya' ditatap lagi, selepas isya direnungi lagi,
Sebelum tido di ikut pesanan cik abangye, dan berazam nak buat lepas bangun tido nanti…
Sebelum subuh esoknye digenggamnye lagi, lepas subuh dihayati pulak

Begitulah heppi dan seronoknya Aini dapat surat dari kekasihnya di kolumpo….

Alangkah baiknye…dalam bulan Ramadhan ni…..
Sempena Nuzul Quran,
Kita jadi macam Aini dengan surat kekasihnye,
Kita ubah persepsi kita terhadap Al-Quran.
Kita buat ia sebagai teman sejati…
Kita rujuk dan belajar dengan mereka yang mengetahui..
Banyak rahsia yang tersirat, malah rahsia yang tersurat pun ada tapi tak perasan..

Ramadhan ada lagi 12 hari…
Ambillah peluang utk mendekati, menghayati, memahami Al- Quran…
Setiap kali pegang, amik satu page…(at least)

Kalau solat 5 kali, pegang quran sebelum dan selepas, dah dapat 10 page..
Ok lah tu for a start…

Tahun depan InsyaAllah, sekali pegang 2 pages..(actually bulan depan dah bleh start) start raya kedua....so that bila sampai Ramadhan tahun depat dah rasa ringan sikit...

10 kali pegang = 20 pages (1 juzuk ada 20-22 pages (rasm uthmani) so, 1 hari 1 juzuk.
30 hari…khataaam……alhamdulillah..boleh buat pulut kuning (aku pun tak tau kenapa org buat pulut kuning khatam quran)

Kesimpulan : Ini yang membezakan kita dengan bukan ISLAM. Kitab yang tiada keraguan. Kitab mukjizat Rasul penutup. Kitab ISLAM yang SYUMUL.....
Kalau tak hayati, ambil pengajaran, ikut, taat, maka samalah kita dengan orang bukan ISLAM

4 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum hucs, dapat jadi pengomen pertama di sini dah cukup baik. Nak jadi pengomen pertama di keretamayat, kena tunggu giliran (panjanga). Mula2 ingat cerita orang muda2 ke ape. Tapi tentang membaca Al-Quran tu, mmg satu cadangan yang sungguh relevanlah untuk masa sekarang. Kalau baca 2 helai tu lebih kurang sepuluh minit je. Nak baca satu entri kertamayat pun dah ambil masa lebih dari itu.
Bukan tak boleh baca blog carilah yang baik2 je macam anda punya dan hamka ni, adalah manfaatnya. Kalau hamka linkkan anda lagi bagus.(cadangan je)

abu_harraz said...

zabs,
TAHNIAH...aimik hadiah anda kat blakang rumah tuu..(yang mana2 berkenan)

tima kasih sebab jadik pengomen. sini senyap je..tak ramai orang..
almaklumlah..hamka tu entry dia hebat2.
by the way, aku dah link kan web ZABS.

marilah kita sama2 LEBIH mendekati al-quran

Incognito Anonymous Pseudonymous said...

since kita ni zaman siber kan.. ni aku jumpa link to quran reciter.. boleh recite sekali ngan reciter pilihan anda.. marilah menuju kejayaan!

http://www.reciter.org/

coldstarz_12 said...

Assalamualaikum...
"Suci dalam debu"....tetap suci walau makin berdebu...!
aku terkena sungguh..!
tak dinafikan....kitab suci yang satu itu...makin berdebu...dibuat ku..!
terima kasih kerana menyedarkan..!
sedang buku-2 lain aku cukup jaga, anak buah aku usik skikit pun macam nak terbakar jiwa raga budak tu aku marah...!!
budusnya aku ni - isi kitab suci itulah yang akan menerangkan kubur ku yang gelap gelita nanti,satu huruf saja dapat pahala - pahalanya pulak tak pernah terjangkau - sebesar manalah -satu pahala tu - aku selalu imagine kan satu pahala untuk satu huruf yang dibaca pada satu ketika , akan dapat pahala yang sebesar dunia, kalu dua huruf, aku akan dapat dua dunia...kalu diulang-2...aku akan kaya..!!! jadi dunia yang dilihat dengan pandangan zahir yang satu ini apalah sangat.....
hanya lah...bangkai...??
bangkai bernyawa...?
melemaskan semua manusia dengan segala bau-2 busuk - jadi tujuan utama suci dlm debu itu....tak lain tak bukan...nak menyucikan kita dari bau-2 busuk ni...tiap-2 hari...
subhanAllah...Maha Suci Tuhanku..!!!
Rahmatmu tak pernah putus, biarpun ada antara kami yang berputus harap dan berpaling padaMU..!
Tuhanku yang amat-2 sayangkan hambanya...mencipta dugaan demi dugaan hanya untuk memeberi kurnia yang tak pernah terjangkau dek minda logika..!! Maha Pemurah...!!
Tuhanku, Tuanku...!!
aku ini hambamu, yang tak pernah berhenti berbuat dosa,dan Engkau yang tak pernah berhenti memberi maaf. Tak pernah ku jumpa tuhan yang sayangkan tiap-2 satu hambaNya melebihi tiap-2 satu makhluk ciptaannya yang lain...
aku ini berdebu dengan dosa...