Tuesday, October 31, 2006

:'(

Apabila Prinsip di Pegang

Kenapa???
Kenapa???

Kenapa???
Orang pompuan ISLAM kat opis aku nak salam ngan aku ngan alasan nak beraya????
Tak nampak kah dia sunnah nabi yang aku zahirkan di wajahku?
Tak fahamkah dia tentang email2 dakwah yang datang dari aku untuk mereka?
Tak mengertikah dia tentang betapa aku membenci dosa?
Mungkin dia nampak, iman aku tak sekuat mana...sebab itulah....sebab aku sendiri yang lalai serta leka sebelum2 ini.....Maka ini adalah dugaan buat aku.....padan muka aku....!!

Aku bengang!!! I feel harassed!!!
Aku BENGANG!!!
AKU HILANG KONSENTRASI NAK BUAT KERJA!!!

AKU TENSION!!!!
Ni semua angkara syaitan lah niiiii…..

Aku sediiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhhh….
Kat sini je dapat aku luahkan……………………….
Mintak maap kalau tak berkaitan ngan pembaca yang tak berapa ramai ini…
SELEPAS TERMENUNG SEKETIKA, AKU DECIDE NAK LUAH KAT SINI, SUPAYA DAPAT MANFAAT KAT ORANG LAIN.

Ya Allah…..tidaklah seberat mana ujian mu ini..
TAPI AKU GAGALLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aku lebih mementingkan pandangan orang yang tak paham agama dari pandanganMu..
Ampunilah aku, dan tambahkanlah kekuatanku,
Ampunilah aku, dan tambahkanlah kekuatanku,
Ampunilah aku, dan tambahkanlah kekuatanku,
Juga, Kau berikanlah kefahaman kepada mereka yang masih belum faham, dan hidayah serta taufiq kepada mereka yang enggan faham.

p/s – Aku telah tersalam hujung2 jari sepanjang 1-2cm setiap jari……..
Kalau korang tahu cam ner nak elak cara berhikmah…tolong bagitau aku……mintak tolong sangat2!!!!!!!!!!
-Aku yang iman senipis kulit bawang atau lebih nipis lagi- :’(

25 comments:

Hamka said...

pakai kopiah dan simpan janggut, perempuan 'teragak-agak nak salam"..

lagi bagus kau pakai celak (aku tak buat ni) tapi ini boleh menggerunkan orang yang jauh dari Allah-insyaAllah.

abu_harraz said...

hamka..
"Tak nampak kah dia sunnah nabi yang aku zahirkan di wajahku?"
janggut lebat dah niiiii...

kopiah, luar opis, kat surau and dalam toilet je pakai..belum ada kekuatan nak pakai dalam opis..

celak...hehe...lambat sket tu..bini sendirik pun takut...hehehe..

anyway, tima kasih, sudi membaca keluhan dan memberikan tips bernas..

famil said...

ko lumur tangan ko ngan minyak zaitun... mesti diorg nampak teragak agak nak salam.. guna majerin lagi best..

Anonymous said...

Sahabat,
Aku pun tak ada kekuatan untuk hal ni..niyat kena ubah ni...Pandangan mata selalu menipu, pandangan akal selalu tersalah. pandangan nafsu selalu melulu, pandangan hati itu yang hakiki...kalau hati itu BERSIH...
Hati kalau terlalu bersih, pandangan akan menembus hijab. hati jika sudah bersih firasat tepat kehendak Allah..tapi kalau hati dikotori BISIKANNYA BUKAN LAGI KEBENARAN..-@rifXOM

abu_harraz said...

fahmil,
tak sempat la....
kalau sapu awal2, habih la keyboard aku..
nak pakai sarung tangan kang macam aweks plak...tak pun macam perasan ramai orang pompuan nak salam..hahaha

arif,
tu la..hati aku ni kotor..sebab tu dibisikkannye suruh aku salam jugak..siut betul laaa

Anonymous said...

Cerita tentang salam ni...aku baru je SALAM NGAN MINAH BARU team aku...svisor aku introduce...huhuhu......camne nih??

incognito anonymous pseudonymous said...

hucs.. apa ada hal.. buat tak reti je la.. tak pun ko rapatkan dua tangan ko cam vanekum.. tak ke lebih bagus dari kena bersalam??? aku lak aweks mmg by default mcm tak nak salam ngan aku.. takut sebab muka aku macam player sesangat??? kira alhamdulillah la kan.. tapi ada kalanya tangan aku yg gatal nak salam.. masa untuk berubah..

abu_harraz said...

incognito...
nanti aku buat macam ultraman lah..sebab nak fire orang yg nak salam ngan aku..biar dia ingat sikit hellfire...hehe

jgn gatal2..nanti berkudis..hehehe

selamat hari raya, maaf zahir batin..lama cuti?

abu_harraz said...

anonymous...tgn mu itu berbau wangi ke tidak? masuk poket ke??
tak bleh..itu kena samak...hehe..amik wudhu...

incognito anonymous pseudonymous said...

hucs.. cuti seminggu je.. selamat hari raya, maaf zahir batin.. nanti jemput la datang umah..

Anonymous said...

incognito..kasik la alamat. aku insyaAllah sampai..zrasss....

coldstarz_12 said...

Assalamualaikum -
aku pun ada kisah, tahun lepas,masa hari keluarga, adaa cabutan bertuah, nama yang pertama disebut adalah aku, jadi aku pun naik kat atas pentas,masa bagi hadiah, sipemberi hadiah - yang lain jantinanya-hulur tgn -sambil dia sound depan mike, kata salam-salam - sambil hulur tgn, aku geleng je. "tak nak salam ke?" dia tanya, aku tetap gelng sambil senyum-2 malu- chewah!!- then dia kata -tak nak salam tak pe, ok! then aku pun turun dari pentas ngan hadiah ku, dengan disaksikan mata-2 lain kat dewan!! - sekian - selamat lah aku hari tu! - tak de pulak aku dengar ada yang kata aku ni sombong psl that case!

kisah kedua, oleh kerana aku ni kije kerajaan,ada sambutan berbuka puasa,menteri kami ada sama, then masa beramah mesra, dia datang ke meja aku- yang tgh best makan!!-outomatik aku berdiri,then dia hulur tgn, dan aku pun sambutlah - tanda menghormatinya kerana waktu itu,ada ramai reporter dan disaksikan lensa-2 kamera yang ada - balik opis, aku simbolik - basuh tgn! - aku menyambut hulurannya sekadar menghormatinya!
dihari yang lain, jika aku tau ada menteri datang, aku tumpang gembira sajelah, tapi aku akan elakkan, sebab aku rasa - ntahlah! i just wont! - tapi aku rasa semua tu bersandarkan niatla, nak seribu daya taknak seribu dalih...aku ni bukanlah baik sgt, tapi ntah lah...macam kena 'blok' plak bila nak langgar prinsip sendiri -
(w/pun aku rasa macam aku ni perasan baik, tapi, ada sesetengahnya yang aku memang tak mau buat!!-salahkah jika bila aku tak mau melakukan sesuatu, aku direct say no???)

coldstarz_12 said...

saddam dah dijatuhkan hukuman,
dari satu segi, ada yang kata, hukuman mati itu, adalah wajar untuknya, namun dari sau segi, ianya nampak tak adil - kerana diadili oleh non muslim -(secara halusnya ???)-

abu_harraz said...

coldstarz_12,

itulah...
ko memang kuat iman..tahniah...
naik atas stage pun boleh tahan salam..
keep it up bro..

actually...takde alasan..
1 or 0
nak or tak nak dosa..

by the way,
"aku menyambut hulurannya sekadar menghormatinya!"

phrase ni pun tak bleh....
tak leh nak salahkan orang lain..
salahkan diri kita sendiri...

kalau kita menyambut hulurannye sekadar menghormatinya, adakaha pada masa dan ketika kita bersalam itu kita tidak TAAT pada Allah...?
Adakah kita menduakan Allah dengan tidak MENGHORMATINYA sekejap?

Sama jugak kalau tak nak bagi orang yang hulur slaam itu malu...
Bagaimana dengan malu kita? aib kita? maruah kita yang paham ISLAM tapi tak amalkan?

sebab tu aku sedih....
sebab aku takde alasan...
memang aku, aku dan aku yang berdosa...

:(

coldstarz_12 said...

asssalamualaikum lagi,
ini aku lagi...

- aku pun tiada alasan,cuma nampak macam sengaja mencipta alasan kot...???iman aku juga serapuh kuih tart nanas yang kakak aku buat, pegang je, terus hancur di jari! - wak iklan lak!!
-selepas kes, salam ngan menteri yang berlainan jantina itu, maka itulah salam yang kedua terakhir aku lakukan sepanjang hidup ku ini - kali pertama, aku lupa nak informkan, yang aku pernah jumpa ngan menteri lain sebelum ni,dalam majlis yang lain,tak sempat lari-kena blok ngan dinding bagunan!!,masa tu lagi pedih sebab, masa tu wuduk aku ada lagi-kalau la ko mengetahui perasaan aku saat itu, hucs!! - ya, aku salahkan diri aku sendiri..!! Tapi aku lagi tak suka bila kena langgar-2 kat pasar malam yang sesak, dan berhimpit-2 dalam bas- sebab tu aku suka guna taxi - oh...belagakkah aku?? w.pun duit yang ada masa dalam taxi tu hanya cukup untuk bayar taxi? Apa perasaan ko kalu setiap kali ko lepas solat, dan wuduk masih ada, dan ada manusia yang berlainan jantina yang tercuit, jarimu/tersentuhmu tanpa sengaja??lalu....wuduk pun batal? dan dia cuma kata"sorry" dan terus pergi??Ko akan segera berlari memarahinya tak? - aku cuma sekadar mampu bersedih hati!!! - aku lagi malang!!!

abu_harraz said...

waalaikumussalam coldstarz,

aku hari2 naik bas, naik lrt..
alhamdulillah...takde masalah tercuit2..
kita kena alert la sket..
jaga surrounding, persekitaran..SENTIASA..
BEringat kat mana tangan kita, aku recommend pakai baju lengan panjang..and tangan masuk poket..no hal..Insya Allah

kalau ter tu, nak buat cam mana...amik wudhu balik..tak berdosa InsyaAllah..

Ada hikmah disebalik pembatalan wudhu' itu......

coldstarz_12 said...

hehehe....
akhirnya..!!!

sebenarnya hucs, aku dah bleh agak apa yang akan ko kata...
memula masa baca entry yang ko tulis,aku kata, ko tau macamana nak elak dengan cara berhikmah. Aku saje je test ko,dan aku tau kalu aku minta nasihat dan bagi memacam alasan, then ko akan bagi nasihat dan bagi memacam jalan..sebenarnya,ko tau apa yang ko perlu lakukan....- bab tersentuh 1-2 inci setiap jari dan cara nak elak..??? - you already got the answer - islam itu indah, mudah dan selalu ada penyelesaian,kekadang jawapan tu dah ada dalam diri kita pun.

sekian:wassalam

lagi sekali..hehehehhe

abu_harraz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
abu_harraz said...

coldstarz,
apa niat ko aku tak tau..
adakah utk membuktikan yang jawapan ada pada diri aku?

Memang ada....

Cuma aku tanya, mcm mana nak elak , tanpa menyinggung perasaan orang itu?

Adik sepupu aku dua orang, sebelum ni selalu salam aku bila aku pegi rumah dia.
So, raya tahun ni, sebelum sampai kat umah dia aku SMS "Nanti abg chik dtg, tak pyah salam ye. Pesan awal2 nak elak malu n salah faham. Sepupu lelaki wanita kan tak boleh salam? :)"

Begitulah message aku..
Alhamdulillah..diorang terima dgn gembira dan hati yg terbuka...

Sama jugak ngan visitor orang putih yang dtg last week.
Aku hantar personal email kat dia explain..
Alhamdulillah..She's OK...

Tapi..kalau live macam ni? Tak sempat prepare?
Macam mana nak elak dgn cara hikmah..
Moga ko boleh tolong bagi spesific answer mcm aku cuba buat utk cara naik lrt/bas..

coldstarz_12 said...

assalamualaikum...hucs
nape, aku rasa macam ko marah kat aku je??sorry if i hurting u'

ko prepare sapu tgn la...tak pun sarung tgn, bila ada yang tanya. nape ko lapik dan buat alas - bila bersalam - katakan "aku melindungi tgn kamu dan tgn ku dari mudarat yang akan datang - sesudah mati dan selepas dihidupkan kembali "
tapi, secara apa menurut yang aku tau, kalu nak elakkan maruah orang lain jatuh dihadapan org ramai, ko harus menjabat tgnnya...tapi..-aku pun jahil dalam bab ni-(jika nak tau ngan lebih lanjut,ko tanyalah pada yang lebih pakar, pada aku yang tiada apa ini, just ignore me..)dan jika ko pun dah dapat jwpan yg ko cari, jgn lupa kongsi sama ngan aku yang malang ini-

aku minta maaf.

abu_harraz said...

coldstarz...
waalaikumussalam.
mana ada aku marah..
nada itu lebih kepada "apa2 ler"..

takde sebab nak marah pun dok?

pasal prepare sapu tangan tu...tetiba aku tercetus satu idea..
kata je ko baru lepas berin..pun ok gak...
lagi ok dari sapu tangan...

hehe..bab menjatuhkan maruah tu aku tak bape setuju sebab, yang maruah kit ani jatuh camno? jatuh sebab kita salam bukan muhrim..

aku pun tak tahu..masih mencarik formula yg paling best

coldstarz_12 said...

sorry....
kalu ko kata ko baru lepas bersin....
kalu betul tak pe...kalu tak...???
dah menipu tu....
tak pe ke menipu begitu??


ohhh....bguslah ko tak marah aku...apa-apa ler....

kawaii_desu said...

hmmm...
apa kata bila behadapan dgn situasi camni, letaklah tangan di belakang, so understood yg kita tak mau salam. i dunno how well it can be for u guys but it always works for me. memang susah kalau nak handle org non-muslim yg tak paham tapi kalau dah letak/sorok tgn kat belakang tu Insya Allah depa pahamla kot.

bola2api said...

for me, selalunye aku angkat tangan kanan .. macam polis trafik tahan kereta .. tapi takat bahu jer .. n just smile.

that works for me everytime :)

orang kafir should know n understand that as muslims we cannot touch yg bukan muhrim. coz yg berdosanye adalah kita.. tul tak?

wallahualam

xazuru said...

amal makruf nahi mungkar